ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αύξηση των επενδύσεων και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αύξηση των επενδύσεων και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους
INTIME

Εν μέσω κορωνοϊού και της πρωτοφανούς ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της σε δύο τομείς που εκτιμά πως θα προσφέρουν λύσεις στις επιχειρήσεις και θα φρενάρουν την ανεργία και την ύφεση.

Ο πρώτος τομέας σχετίζεται με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας κάτι που θα επιδιωχθεί με τη μείωση των εισφορών.

Πέραν της καθαρής μείωσής τους ενδεχομένως κατά 2 μονάδες από το 2021, επιχειρείται διεύρυνση της ελάφρυνσης μέσω της διασύνδεσης της μείωσης των εισφορών με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη θέσπιση ενός ενιαίου σταθερού ασφαλίστρου υγείας για όλους τους μισθωτούς (όπως ισχύει από τις αρχές του 2020 για τους επαγγελματίες), που θα οδηγήσει σε οριζόντια μείωση στις εισφορές, π.χ. στις εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, και σε μείωση έως και κατά 50% των ανώτατων ασφαλιστέων αποδοχών.

Να τονιστεί πως εάν ο ανώτατος ασφαλιστέος μισθός μειωνόταν κατά 50%, θα έφτανε στα 3.250 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το καταβλητέο ποσό για εργοδοτικές εισφορές θα μειωνόταν κατά 50%, ενώ οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου θα αυξάνονταν κατά 8%.

Πέραν της παρέμβασης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η κυβέρνηση εξετάζει και την παροχή πολύ ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις.

Σε αυτόν τον τομέα το πιο σημαντικό κανάλι παρέμβασης είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που θα επιτρέψει μια ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των επενδύσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση δίνεται βάρος στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση, καθώς εκτιμάται πως θα συνδράμει τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και στην αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

Τα παραπάνω μέτρα και παρεμβάσεις θα αποτελέσουν και μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που καταρτίζει η Αθήνα και το οποίο θα σταλεί μέσα στις επόμενες 8 εβδομάδες στην Κομισιόν.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, υπό μορφή προσχεδίου αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν μετά τις 15 Οκτωβρίου, ενώ στην πλήρη του μορφή θα αποκαλυφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 οπότε έχει τεθεί και το σχετικό ορόσημο από την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ