ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της τουρκικής οικονομίας

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της τουρκικής οικονομίας
(AP Photo/Emrah Gurel)

Δεν φαίνεται να έπεισε το διεθνές ακροατήριό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις ανακοινώσεις του περί μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, με τον πιστοληπτικό οίκο Fitch να αναθεωρεί χθες την προοπτική της τουρκικής οικονομίας από «σταθερή» σε «αρνητική».

Ο οίκος τονίζει πως διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλά και η αδύναμη νομισματική πολιτική, έχουν αυξήσει τους εξωτερικούς χρηματοδοτικούς κινδύνους.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει το Bloomberg, o Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας στο BB-, δηλαδή τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας» τονίζει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτές οι κινήσεις έχουν αποδυναμώσει την αξιοπιστία της πολιτικής που ακολουθείται.

Η άνοδος και η… πτώση της τουρκικής λίρας

Παρότι το πρωί της Παρασκευής η τουρκική λίρα εμφάνισε κέρδη εν αναμονή των δηλώσεων Ερντογάν, δεν κατάφερε τελικά να τα κρατήσει.

Ενώ αρχικά το νόμισμα της Τουρκίας σημείωνε άνοδο πάνω από 1% μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν αντιστράφηκε το κλίμα και τελικώς υποχώρησε κατά 0,6% στα 7,34 δολάρια.

Αναλυτές επισημαίνουν πως το κοίτασμα φυσικού αερίου δεν είναι τόσο μεγάλο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν υπερβολικούς τους πανηγυρισμούς του Ερντογάν και θεωρούν πως ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, διαψεύδει τον Ερντογάν σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Όπως εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Erdogan να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.

Όπως αναφέρει το Eurasia Group, οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα.

Και τονίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Eρντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.

Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία, τονίζει το Διεθνές Ινστιτούτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ