ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η πληρωμή των δυο δόσεων του φόρου εισοδήματος – Τι θα γίνει με τις οφειλές του κορωνοϊού

Σήμερα η πληρωμή των δυο δόσεων του φόρου εισοδήματος – Τι θα γίνει με τις οφειλές του κορωνοϊού
Pixabay

Οι έχοντες συσσωρευμένες οφειλές από τον Μάρτιο και μετά λόγω του ότι έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να μην πληρώσουν φόρους μέσα στην πανδημία δεν χρειάζεται να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά και ας φαίνεται στο Taxis ότι η προθεσμία εκπνέει σήμερα 31 Αυγούστου

Η απόφαση για την αναστολή μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021 έχει ήδη υπογραφεί, αλλά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ δεν έχει προλάβει να κάνει τις απαιτούμενες προσαρμογές.

Μέχρι το τέλος Απριλίου παγώνουν και οι δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

Τον Μάιο του 2021 θα ενεργοποιηθεί η ειδική ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και θα παραμείνουν «παγωμένες» έως τα τέλη Απριλίου. Η ρύθμιση αυτή θα προβλέπει την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Σήμερα το απόγευμα κλείνουν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς εκπνέει η προθεσμία που δόθηκε στους περίπου 100.000 φορολογούμενους που άφησαν για την τελευταία στιγμή να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την εξόφληση της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος.

Το συνολικό ποσό που έχει βεβαιώσει η ΑΑΔΕ έχει φτάσει πλέον στα 3,32 δισ. ευρώ, ενώ το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν 3.133.807 φορολογούμενοι ή το 36,3% του συνόλου. Ο έξτρα φόρος που πληρώνουν για εισοδήματα που απέκτησαν το 2019 αγγίζει τα 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει εντός της ημέρας να πληρώσουν τις δύο από τις οκτώ μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ τον λογαριασμό της εφορίας θα έχουν έκπτωση 2% ενώ για όσους δυσκολεύονται υπάρχουν δυο ακόμα λύσεις, ήτοι η πληρωμή του φόρου εισοδημάτος μέσω πιστωτικής κάρτας σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις και η εξόφληση του εκκαθαριστικού μέσω της πάγιας ρύθμισης που προβλέπει έως και 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες όμως επιβαρύνονται με τόκο.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την πάγια ρύθμιση της εφορίας δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι αύριο για να γίνει η οφειλή τους ληξιπρόθεσμη, αλλά μπορούν και σήμερα, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος, να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση επικυρώνεται και αρχίζει να τρέχει με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οσοι όμως χάσουν την προθεσμία των 3 ημερών δεν σημαίνει ότι χάνουν τη ρύθμιση.

Μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν σε αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ