ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων

Έξοδος στις αγορές για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων
INTIME

Πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός ο Οργανισμός  Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε καταρτίσει δύο σενάρια για την έξοδο στις αγορές το 2020. Το πρώτο προέβλεπε την άντληση 4 δισ. ευρώ και το δεύτερο σενάριο την άντληση 8 δισ. ευρώ. Στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν η συνεχής παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους και τη διατήρηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας (cash reserves) σε υψηλά επίπεδα.

Ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα παραπάνω σενάρια καθώς εκτίναξε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου. Από το Μάρτιο έως σήμερα για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης έχουν δοθεί περί τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν προέλθει από εκδόσεις ομολόγων 7,5 δισ. ευρώ και την αύξηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κατά 1,8 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό το ταμειακό μαξιλάρι του δημοσίου διατηρήθηκε στα επίπεδα των 34,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το δημόσιο χρέος στο τέλος Ιουνίου αυξήθηκε στα 362,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2020. Τα ομόλογα και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι αυξήθηκαν από 69,09 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου στα 74,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Ειδικά τα έντοκα γραμμάτια αυξήθηκαν από τα 11 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου στα 12,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενδεικτικό της ανάγκης του Δημοσίου για ρευστότητα εν μέσω της πανδημίας. Αισθητή πτώση κατέγραψαν οι πράξεις repos που από 33,8 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020 μειώθηκαν σε 30 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2020, ενδεικτικό της αλλαγής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων.

Σήμερα ο ΟΔΔΗΧ θα βγει εκ νέου στις αγορές με re – opening της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030 με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από 1,25%. Τα χρήματα που θα αντλήσει το Δημόσιο θα πάνε προκειμένου να στηρίξουν τα ταμειακά διαθέσιμα εν όψει του επόμενου πακέτου στήριξης.

Αυτό θα περιλαμβάνει τα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών, τον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κ.α.

Αξίζει να τονισθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα δέχονται πίεση και από το «πάγωμα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμένονταν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ το 2020. Στην καλύτερη των περιπτώσεων τα έσοδα αυτά θα διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ εφέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ