ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα σε 150 ημέρες η ΑΑΔΕ άνοιξε 158 υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος

Μέσα σε 150 ημέρες η ΑΑΔΕ άνοιξε 158 υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος

Κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος αντιμετώπισαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2020 δεκάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στο διάστημα ΙανουαρίουΜαΐου 2020 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 415 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 730 εκατ. ευρώ περίπου.

Στο πρώτο πεντάμηνο 2020 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 135 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 285 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 158 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 53. Βεβαιώθηκαν ποσά 8 εκατ. ευρώ περίπου και εισπράχτηκε το 1 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ