ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυλωνάς: Οι επιχειρήσεις θέλουν ρευστότητα, αλλά οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα «κόκκινα» δάνεια

Μυλωνάς: Οι επιχειρήσεις θέλουν ρευστότητα, αλλά οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα «κόκκινα» δάνεια
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην αποσαφήνιση πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παράσχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά πρέπει να το πράξουν με φειδώ και με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μην επιδεινώσουν τους μελλοντικούς τους ισολογισμούς, προχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που έχει δρομολογήσει το Δημόσιο θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει ρευστότητα, θα δώσουμε περισσότερες πιστώσεις όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες. Το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι επιλέξιμοι για να λάβουν τις πιστώσεις», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς και προσέθεσε:

«Αν και οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα από τις τράπεζες, ωστόσο οι τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερα «κόκκινα» δάνεια».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως η κρίση έχει μειώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων και επικαλέστηκε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σε 20.000 επιχειρήσεις που εντόπισε πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 50 δισ. ευρώ.

«Είναι πολύ σημαντικό τα κονδύλια της κυβέρνησης να πάνε στις σωστές επιχειρήσεις, σε αυτές που έχουν την ανάγκη και στο βαθμό που την έχουν. Όχι να δώσουμε πολύ σε όσες δεν χρειάζονται. Είναι κρίσιμο το πόσο σωστά θα κατανεμηθούν τα κονδύλια στις επιχειρήσεις», τόνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κρίση δεν θα πολλαπλασιάσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα και πως το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο.

Όπως είπε, τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονταν στα 100 δισ. ευρώ και έχουν πέσει τώρα στα 60 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των δανειοληπτών της Εθνικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ