ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ο κυβερνητικός στόχος για το 2021

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ο κυβερνητικός στόχος για το 2021
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το φιλόδοξο στόχο να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό το 2021 έχει θέσει η κυβέρνηση, ωστόσο θα επιδιώξει να πετύχει το στόχο αυτό όχι με περιστολή λειτουργικών δαπανών και αύξηση φόρων, αλλά μέσα από τους πόρους που αντιστοιχούν στη χώρα μας από τα 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που έχει θεσμοθετήσει από τον Μάρτιο.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σε ενημέρωση που παρείχε χθες ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021, του οποίου η κεντρική στόχευση είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός (αντίστοιχες δαπάνες και έσοδα), ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2021 θα ισχύσει η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ήτοι η Ελλάδα δεν θα έχει την υποχρέωση να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ωστόσο, παρά αυτή την ευελιξία η κυβέρνηση θέλει με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό να περάσει το μήνυμα πως είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και ειδικά στη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους.

Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να θέλει να πετύχει τον ισοσκέλιση του προϋπολογισμού 2021 με την «ελάσσονα» προσπάθεια, ήτοι μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και την σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, είναι κάτι που δεν θεωρείται ρεαλιστικό. Ειδικά, από τη στιγμή που στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει σκαρφαλώσει στο 6,6% του ΑΕΠ και από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πορεία της πανδημίας το προσεχές 12μηνο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το προηγούμενο διήμερο αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη να υπάρξει «δημοσιονομική προσπάθεια» μετά τη λήξη της πανδημίας για να επέλθει η δημοσιονομική ισορροπία.

Και ο ίδιος δεν συμπεριέλαβε σε αυτή την προσπάθεια το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνεται πως η εκταμίευση τόσο των επιχορηγήσεων ύψους 19,5 δισ. ευρώ όσο και των δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από την Ελλάδα θα γίνεται στη βάση υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που καταρτίζει ήδη η κυβέρνηση και στο οποίο θα εμπεριέχεται η μεταρρυθμιστική και η επενδυτική ατζέντα της για τα έτη 2021-2023.

Αυτό το σχέδιο θα τελεί διαρκώς υπό την παρακολούθηση της Κομισιόν και του Eurogroup και ανάλογα με την πρόοδο που θα συντελείται θα εκταμιεύονται και τα χρήματα.

Όμως η φύση της διαδικασίας αυτής από μόνη της είναι αρκετά σύνθετη, τεχνοκρατική και χρονοβόρα για να στηρίξει επάνω της έναν ολόκληρο δημοσιονομικό σχεδιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ