ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδεια πατρότητας για δύο μήνες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Άδεια πατρότητας για δύο μήνες εξετάζει το υπουργείο Εργασίας
Unsplash/ @picsea

Την αύξηση της άδειας πατρότητας που ισχύει με τη γέννηση του παιδιού εξετάζει η κυβέρνηση, σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης εξετάζεται η αύξηση της άδειας πατρότητας, από δύο ημερες που ισχύει σήμερα σε τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, κατ' αντιστοιχία της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που είναι διάρκεια έξι μηνών.

Τις σχετικές διατάξεις μελετά η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021 ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.

Η σχετική διάταξη αναμένεται να ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο, με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Σήμερα, η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα είναι δύο μήνες πριν και τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως τέσσερις μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ