ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Εισροές 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021

Σταϊκούρας: Εισροές 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2021
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το πώς θα επωφεληθεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο 3ο «Athens Investment Forum».

Αρχικά, ο υπουργός τόνισε πως «η υγειονομική κρίση που ενέσκηψε σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας ένα ισχυρό, εξωγενές σοκ, που έχει θέσει σε δοκιμασία την κοινωνία και την οικονομία, διεθνώς».

Όπως είπε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, αποτυπώνει την εκτίμησή ότι η ύφεση αυτή, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, θα φθάσει το 8,2% το 2020.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέλυσε το πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία και τις οικονομικές της επιπτώσεις και αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο που θα διαδραματίσει το 2021 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους.

«Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,635 δισ. ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Από αυτά, τα 1,132 δισ. ευρώ είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου», είπε.

Ακόμη προσέθεσε ότι Ελλάδα θα λάβει το 2021 περίπου 1,27 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή, από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του RRF και 1,6 δισ. ευρώ, από τα 2,3 δισ. ευρώ, του REACT-EU καθώς αφορούν σε μέτρα για κορωνοϊό, ορισμένα από τα οποία ήδη εφαρμόζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ