ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την εφετινή Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την εφετινή Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ
IMF Staff Photograph

Ξεκινά σήμερα η Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου θα υπάρχουν ειδικές διαδικτυακές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις έως και τις 22 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα λάβει μέρος σήμερα σε κλειστή συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επίσης, την προσεχή Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου ο κ. Σταικούρας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον νέο Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Άλφρεντ Κάμμερ.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιές Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που θα παρουσιασθούν αύριο Τρίτη από την επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ. Το ΔΝΤ αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ύφεση το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από το 4,9% που ανέμενε αρχικά. Για την Ελλάδα αναμένεται να τοποθετήσει την εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ το 2020 στο 9,5% και την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2021 κοντά στο 4% περίπου.

Αύριο ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων του ΔΝΤ, Τομπίας Άντριαν θα παρουσιάσει την έκθεση του Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report). Πιθανότατα η εν λόγω έκθεση να συμπεριλαμβάνει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει πως η πανδημία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βελτίωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων που σημειώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, απαιτώντας αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση των δυσχερειών στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Εξίσου σημαντικές είναι οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις που θα ανακοινώσει για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ την Τετάρτη μέσω της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Mοnitor). Για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 6,75% του ΑΕΠ και για το 2021 οι εκτιμήσεις του Ταμείου ενσωματώνουν πρόβλεψη κοντά στο 2%.

Τέλος, αναλυτικές αναφορές στην Ελλάδα αναμένεται να γίνουν από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Άλφρεντ Κάμμερ - διάδοχο του Πόουλ Τόμσεν – την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ