ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει η εποπτεία για τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία σε ΕΕ και Ελλάδα

Αλλάζει η εποπτεία για τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία σε ΕΕ και Ελλάδα
Pixabay

Μητρώο για όσους παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με crypto-assets (κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία) δημιουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διεργασίες για τη θέσπιση ρυθμίσεων αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα.

Το υπουργείο Οικονομικών με πρόσφατο νομοθέτημα πέρασε την αρμοδιότητα του ελέγχου του ξεπλύματος χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αυτό έγινε διότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν τα κρυπτοστοιχεία είναι νόμισμα ή περιουσία.

Υπό την οπτική ότι τα κρυπτοστοιχεία αποτελούν νόμισμα, τότε η εποπτεία τους ανήκει στις κεντρικές τράπεζες, αλλά εάν θεωρεί πως πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία (crypto-assets) η εποπτεία τους εμπίπτει στις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς.

Προ μηνός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια νέα δέσμη μέτρων για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα και για τις λιανικές πληρωμές, καθώς και νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και την ψηφιακή ανθεκτικότητα.

Η Κομισιόν πρότεινε για πρώτη φορά νέα νομοθεσία σχετικά με τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία, ήτοι την ψηφιακή αναπαράσταση αξιών ή δικαιωμάτων που μπορούν να αποθηκεύονται και να διακινούνται ηλεκτρονικά.

Ο κανονισμός αυτός εκτιμάται πως θα προσφέρει νομική σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου για τους εκδότες και τους παρόχους κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.

Οι διασφαλίσεις που φέρνει η νέα νομοθεσία περιλαμβάνουν κεφαλαιακές απαιτήσεις, φύλαξη περιουσιακών στοιχείων, υποχρεωτική διαδικασία διαχείρισης των καταγγελιών στη διάθεση των επενδυτών και δικαιώματα του επενδυτή έναντι του εκδότη.

Οι εκδότες σημαντικών κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων εξασφαλισμένων με στοιχεία ενεργητικού (αποκαλούμενα παγκόσμια σταθερά κρυπτονομίσματα) θα υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις (π.χ. όσον αφορά το κεφάλαιο, τα δικαιώματα των επενδυτών και την εποπτεία).

Δεδομένου ότι οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στους φορείς εκμετάλλευσης που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε ένα κράτος μέλος να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη την ΕΕ («μηχανισμός διαβατηρίου»), για αυτό και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημιουργεί το προαναφερόμενο Μητρώο για όσους παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με crypto-assets.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ