ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διαφαινόμενη επικράτηση Μπάιντεν φέρνει αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα

Η διαφαινόμενη επικράτηση Μπάιντεν φέρνει αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα
AP Photo / Andrew Harnik

Μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν μια σαφή νίκη για τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, στις αμερικανικές εκλογές. Η επικράτηση Μπάιντεν οδηγεί τους επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις από ασφαλή ομόλογα με αρνητική απόδοση όπως τα γερμανικά και να τοποθετούνται σε χρεόγραφα όπως τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Είναι ενδεικτικό πως το γερμανικό ομόλογο αναφοράς σημειώνει σήμερα απόδοση -0,626, ήτοι ενισχύεται κατά 1,96% σε σχέση με χθες, Δευτέρα.

Αντιθέτως, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα, Τρίτη, πτώση 3,42% και διαμορφώνεται στο 0,692%.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα πτώση 6,98% και διαμορφώνεται στο 0,873%.

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο προσελκύει το αγοραστικό ενδιαφέρον με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά 29,63%, σε σχέση με χθες στο 0,152%. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα πτώση 7,35% και διαμορφώνεται στο 1,096%.

Αναλυτές αναφέρουν πως όποιο και εάν είναι το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την κατάσταση υπό έλεγχο και κρατά τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων αναμένουν μια ευμετάβλητη ημέρα την Τετάρτη όταν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών γίνουν σαφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ