ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΤΕ: Σε αγώνα επιβίωσης ο ελληνικός τουρισμός

ΣΕΤΕ: Σε αγώνα επιβίωσης ο ελληνικός τουρισμός
Pixabay

 Για αγώνα επιβίωσης που κάνει ο ελληνικός τουρισμός έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με θέμα τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, το 80% των εσόδων χάθηκε τη φετινή χρονιά και με δεδομένο ότι έχουμε νέο κύμα της πανδημίας εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2021 «είναι εντελώς χαμένα». Ο κ. Ρέτσος ζήτησε επέκταση των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ενώ ανέφερε ότι ακόμη και στο καλό σενάριο, η ανάκαμψη δεν θα έλθει ούτε καν το β’ τρίμηνο του 2021.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ απέφυγε να κάνει προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να γίνουν δεδομένων των συνθηκών. «Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν πει ότι εάν μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά δε θα μπορούσαν παρά να ανακτήσουν το 60% της δυνατότητας που είχαν το 2019» επεσήμανε ο κ. Ρέτσος, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της TUI που ανακοίνωσε πως θα μειώσει σημαντικά τα προγράμματα της για το χειμώνα αλλά και το επόμενο καλοκαίρι.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ. «Θα πρέπει να γίνει μείωση του ΦΠΑ για όλον τον τουρισμό. Δηλαδή σε όλο το τουριστικό πακέτο, αλλά στην κατάλληλη συγκυρία. Καθώς δεν υπάρχει θέμα τιμής για να ταξιδέψει κανείς δεν είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής» επεσήμανε. Πρόσθεσε δε ότι όταν αλλάξουν τα δεδομένα, μεγάλοι ανταγωνιστές θα επιδιώξουν με μειώσεις φορολογικών συντελεστών να ανακάμψουν. Κάτι που σημαίνει ότι πέραν της καλής φήμης θα πρέπει να δούμε και το πόσο ανταγωνιστικά θα είναι τα τουριστικά πακέτα της χώρας μας.

Επεσήμανε ακόμη ότι σε σχέση με τα μέτρα στήριξης επεσήμανε ότι υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα όπως αυτά που αφορούν τις αναστολές συμβάσεων και την ένταξη επιχειρήσεων στις πληγείσες εταιρείες. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε γίνεται με ένα ΦΕΚ για όλους τους μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο κτλ η διαδικασία αναστολών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αν και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει λειτουργήσει.

«Έχει, όμως, καθυστερήσει η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού. Αλλά πήραμε διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η εκταμίευση δανείων. Βέβαια θα προκύψουν και άλλες ανάγκες και θα πρέπει να τις δούμε πχ στα 12μηνης λειτουργίας. Επίσης είναι πολύ σημαντικές οι προτάσεις οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο ανάκαμψης. Η ΕΕ καθυστερεί και δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να περιμένει τα χρήματα το α’ εξάμηνο. Δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορεί να χρηματοδοτεί ο προϋπολογισμός την οικονομία» σημείωσε ο κ. Ρέτσος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε πως ο τουρισμός έπαιξε ελάχιστο έως ανύπαρκτο ρόλο στην διάδοση της νόσου. «Καλώς ανοίξαμε. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν αποτελεσματικοί, όπως και το σύστημα με τα φύλλα δηλώσεων στα αεροδρόμια. Όμως η επιτυχία οφείλεται σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Για το ότι απόλαυσαν διακοπές οι άνθρωποι που ήλθαν οφείλεται σε συγκλονιστικές προσπάθειες των ανθρώπων των του τουρισμού. Οι επιχειρηματίες που χωρίς έσοδα επένδυσαν κι από την άλλη σε εργαζόμενους που βγήκαν από την ασφάλεια του σπιτιού τους και δούλεψαν» τόνισε ο κ. Ρέτσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ