ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για το ξέπλυμα χρήματος αποφάσισε το Ecofin

Τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αρχής για το ξέπλυμα χρήματος αποφάσισε το Ecofin
European Union

Τη συγκρότηση ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας συμφώνησε το Ecofin σε τηλεδιάσκεψη του οργάνου, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Μάιο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ υποστήριξε επίσης την πρόταση της Κομισιόν να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που θα υιοθετηθεί με κοινό τρόπο και χωρίς παρεκκλίσεις από όλα τα κράτη της ΕΕ. Μάλιστα, στη βάση αυτή θα παρασχεθεί και υποστήριξη στις εθνικές Αρχές για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

«Το Συμβούλιο υποστηρίζει τη δημιουργία ενός επόπτη σε επίπεδο ΕΕ με άμεσες εξουσίες και δυνατότητα παρέμβασης σε ένα επιλεγμένο αριθμό οντοτήτων υψηλού κινδύνου, ο οποίος θα έχει την εξουσία να ασκεί εποπτεία στις εθνικές Αρχές σε σαφώς καθορισμένες και εξαιρετικές καταστάσεις», ανέφεραν οι υπουργοί στην κοινή τους δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τις νομικές της προτάσεις για να γίνει πραγματικότητα αυτή η συμφωνία το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στο Ecofin ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς δήλωσε τα εξής: «Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη γερμανική Προεδρία. Πρόσφατες υποτιθέμενες περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα δράσης. Περισσότερο εναρμονισμένοι κανόνες και μεγαλύτερη εποπτεία σε επίπεδο ΕΕ θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να ενισχύσουμε το πλαίσιο της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι όλοι είμαστε ενωμένοι για να λάβουμε σκληρά μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Η απόφαση του Ecofin συνεπάγεται πως καταγγελίες που έμεναν χωρίς διερεύνηση από τις εθνικές Αρχές που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος , θα πάψουν να μένουν στα συρτάρια και όχι μόνον θα διερευνώνται, αλλά θα εξετάζονται και θα τιμωρούνται βάσει ενιαίων κανόνων και όχι βάσει της εκάστοτε εθνικής νομοθεσίας, που έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά επιεικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ