ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s, Μπάιντεν και ΕΚΤ οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Moody’s, Μπάιντεν και ΕΚΤ οδηγούν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s, η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ και οι αγορές ελληνικών χρεογράφων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγούν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τροφοδοτούν σενάρια για νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές πριν από το τέλος του 2020.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,020% και σημειώνει πτώση 72,92% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα κατά 10,11% στο 0,742%, ήτοι σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στις 140 μονάδες βάσης. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,965% -0,091, χαμηλότερη κατά 8,58% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Τα διετή και τα τριετή ελληνικά ομόλογα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, καθώς οι αποδόσεις τους διαμορφώνονται σε αρνητικά επίπεδα και για πρώτη φορά στην ιστορία, στο -0,027% και -0,06% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι οι αγορές προεξοφλούν πως ίσως 10 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP) κατά 500 εκατ. ευρώ, από τα 1,35 δισ. ευρώ στα 1,85 δισ. ευρώ και την επέκτασή του ως το τέλος του 2021.

Να σημειωθεί πως οι δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ και έως σήμερα έχει αγοράσει περίπου 13,5 δισ. ευρώ.

Το ταμειακό «μαξιλάρι» φθάνει σήμερα τα 37δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τις αυξημένες ταμειακές υποχρεώσεις θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ως το τέλος του έτους με νέα έξοδο στις αγορές. Το 2021, πέραν των εξόδων της χώρας στις αγορές, τα ταμειακά διαθέσιμα θα στηριχθούν κατά 8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις εκταμιεύσεις των ANFA-SMP, τα μικροδάνεια, τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α..

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να αξιοποιήσει την συγκυρία και της παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους 12 μήνες για να βελτιωθεί η αποκαλούμενη καμπύλη των αποδόσεων με εκδόσεις πενταετούς, δεκαετούς, 20ετούς ή και μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και με επανεκδόσεις (reopening) παλαιότερων εκδόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ