ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» ενοικίων: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την επιστροφή

«Κούρεμα» ενοικίων: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν την επιστροφή
Pixabay

Τέσσερις διαφορετικές διαδικασίεςβήματα θα πρέπει να δρομολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων τα ποσά των επιστροφών από την περικοπή του 40% των μισθωμάτων πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζόμενεων. Εκ των διαδικασιών αυτών οι τρεις εξαρτώνται από το Δημόσιο και η μία από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Το πλέον απαραίτητο βήμα είναι να νομοθετηθεί η υπουργική εξαγγελία, είτε με τροπολογία σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση ή απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων τα ποσά των επιστροφών.

Το τρίτο βήμα είναι αυτό που απαιτεί τη συνδρομή των ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να τρέξει η υποβολή από τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δηλώσεων COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με τη γνωστή διαδικασία, μέσα σε ειδική προθεσμία που θα ανακοινωθεί από την ΑΑΔΕ.

Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Ως τέταρτο βήμα θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, που όπως έχει υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα είναι κατά πολύ ταχύτερος από τις προηγούμενες εκκαθαρίσεις, λόγω της αποκτηθείσας εμπειρίας από όλους.

Αφού προηγηθούν όλα τα προαναφερόμενα βήματα – διαδικασίες θα γίνει η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε ιδιοκτήτη, αναμένεται πως θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο και δεν θα συμψηφίζεται με οποιασδήποτε άλλες υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη προς οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, όπως ισχύει και για όλα τα άλλα επιδόματα την περίοδο αυτή.

Ξεκαθαρίζεται πως η διαδικασία αυτή δεν αφορά στα μισθώματα των προηγουμένων μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού τους, παρά τις σχετικές προσπάθειες όλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ