ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Κάθε μήνας καθολικού lockdown στοίχισε 2,5% - 3% του ΑΕΠ το μήνα

Σταϊκούρας: Κάθε μήνας καθολικού lockdown στοίχισε 2,5% - 3% του ΑΕΠ το μήνα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα πως όσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί και εκτείνονται σε βάθος χρόνου, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως βάσει των εκτιμήσεων «κάθε μήνας καθολικού lockdown στοίχισε 2,5% - 3% του ΑΕΠ το μήνα».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλες τις απώλειες που προκαλεί το lockdown στην οικονομία και επεσήμανε ότι «αντέχουμε να καλύψουμε, για αυτό χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα».

Σημείωσε επίσης, ότι:

«Τα περισσότερα διαθέσιμα “χτίστηκαν” τον τελευταίο χρόνο και διατέθηκαν στην ελληνική κοινωνία».

«Είμαστε εδώ να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, και συμπλήρωσε:

«Από τα 3,3 δισ. που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα 3 είναι χρήματα στις τσέπες των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτημα για το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, δήλωσε:

«Θα καταβληθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Αναφορικά με το θέμα των μακροχρόνια ανέργων, που μένουν εκτός έκτακτης υποστήριξης εξήγησε ότι για την επιδότησή τους «πρέπει να υπάρξει συσχέτιση με τον κορωνοϊό, γιατί έτσι δίνει χρήματα η Ε.Ε.».

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουν αποκτήσει αυτή την ιδιότητα το 2019.

«Μας έχει προβληματίσει το κομμάτι των ανέργων που ήταν από πριν», είπε όμως ξεκαθάρισε ότι, «αυτήν τη στιγμή ισχύει ό,τι ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα».

«Προσπάθησα να δω τι γίνεται με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες. Πρώτον, υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο που δίνουν επίδομα μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή. Δεύτερον υπάρχουν χώρες που δίνουν επίδομα μόνο σε ημιεργασία, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι από όσους δούλευαν ημεριεργασία, παίρνουν περισσότερα από όταν δούλευαν. Τρίτον, έχουμε σκοπό τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ενώ άλλες χώρες όχι. Τέταρτον, χώρες αναλαμβάνουν το μισό ποσοστό, το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Άρα είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις πολιτικές στήριξης.

«Θα νομοθετήσουμε άμεσα, τις επόμενες ημέρες», διαβεβαίωσε ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των επιταγών, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι «θα υπάρχει τροπολογία με αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάποιες πρόσθετες διατάξεις».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και σε παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μάσκες, αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας που τον μείωσε από το 21 στο 4%.

Αναφερόμενος στο ύψος αλλά και το χρόνο καταβολής των τελών κυκλοφορίας, που αναμένεται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως, «θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία».

Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων και μακροχρόνια ανέργων στο τέλος του χρόνου.

Επανέλαβε πως τις άλλες χρονιές υπήρχε υπερπλεόνασμα που μοίραζε η κυβέρνηση αλλά φέτος είναι άλλη χρονιά.

«Φέτος, οι πόροι που εκταμιεύουμε πρέπει να έχουν σχέση με τον κορωνοϊό» είπε, και ξεκαθάρισε πως αυτή στη στιγμή που μιλάμε ισχύει ότι ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πλατφόρμα θα ανοίξει άμεσα για να προκαταλάβουμε όπως πέρυσι», απάντησε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή δήλωσε:

«Πάει στον εργοδότη και την επιχείρηση» και εξέφρασε την προσδοκά να καταβληθούν τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

«Στις κλειστές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, υπάρχουν κατώτατα όρια, δεν υπάρχει αφαίρεση των 534 ευρώ», είπε εξηγώντας ότι, «όταν μία επιχείρηση έχει πάρει μία, δύο επιστρεπτέες, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τις υπόλοιπες».

Απαντώντας τέλος, στο ζήτημα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, «θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021».

«Υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown», σημείωσε και τόνισε ότι, «το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ