ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καρανίκας στο CNN.gr: Πολύ ομαλά το άνοιγμα, θα πάρει ρυθμό η αγορά

Καρανίκας στο CNN.gr: Πολύ ομαλά το άνοιγμα, θα πάρει ρυθμό η αγορά
Eφόσον συνεχιστεί αυτή η εικόνα, η αγορά δεν θα ξανακλείσει

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το άνοιγμα του λιανεμπορίου τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργος Καρανίκας.

 

Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον, τονίζοντας ότι «η αγορά θα πάρει ρυθμό» με τις ιδιαίτερα δελεαστικές εκπτώσεις να συνδράμουν στην προσέλκυση καταναλωτών.

«Τα πράγματα πήγαν πολύ ομαλά. Υπήρχαν κάποιες ουρές, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες ούτε προκάλεσαν κανένα πρόβλημα», τονίζει, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αναμενόμενη μετά από το κλείσιμο των καταστημάτων.

«Η πρώτη και η δεύτερη μέρα του ανοίγματος είναι ο μεγάλος σκόπελος και εφόσον τον περάσουμε η αγορά θα πάρει ρυθμό», αναφέρει προσθέτοντας ότι αντίστοιχες εικόνες είχαμε τα Χριστούγεννα με την αγορά να ομαλοποιείται άμεσα. Εξάλλου, οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ήταν ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των υγειονομικών κανονισμών.

Ως προς τα επόμενα βήματα, εκτιμά πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η εικόνα, η αγορά δεν θα ξανακλείσει, γεγονός που επιτρέπει να βλέπουμε μπροστά στον ορίζοντα και την εστίαση, τουλάχιστον στο κομμάτι που σχετίζεται με το λιανεμπόριο.

Υποτονικός ο τζίρος, δέλεαρ οι μεγάλες εκπτώσεις

Αναφορικά με την κίνηση στα καταστήματα την πρώτη ημέρα λειτουργία τους, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, δεν είδαμε κάτι το ιδιαίτερα θεαματικό με το τζίρο να χαρακτηρίζεται μάλλον υποτονικός. Κάτι που όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, ίσα-ίσα επιτρέπει στους καταναλωτές να μπουν σταδιακά στη διαδικασία. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η κακοκαιρία, η οποία λειτούργησε αποτρεπτικά. Σε κάθε περίπτωση, «πιο σημαντικό δεν είναι ο τζίρος, όσο η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Στο μέτωπο των εκπτώσεων, ο κ. Καρανίκας τονίζει ότι ήδη βλέπουμε μεγάλες μειώσεις τιμών, οι οποίες φθάνουν κατά περίπτωση και το 70%, ενώ δεν αποκλείει και ακόμη μεγαλύτερες όσο αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι οι χαμηλές τιμές θα αποτελέσουν δέλεαρ και ο τζίρος θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ