ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με δεκαετές ομόλογο
ΙΝΤΙΜΕ

Νέα έξοδο στις αγορές τα επόμενα 24ωρα δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε σήμερα εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ.

Με «αέρα» από την ΕΚΤ

Η δυναμική που έχει δώσει στις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της επέκτασης κατά 500 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP, στο 1,85 τρισ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για εκ νέου παρουσία της Ελλάδας για να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ νέα ρευστότητα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021 στηρίζοντας έτσι τον φθηνό δανεισμό και ουσιαστικά «καλύπτει» τις εκδόσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, οι οποίες σύμφωνα με πηγές θα ανέλθουν στα 10-12 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Ιανουάριος θα έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη με μεγάλους οίκους να εκτιμούν πως θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 175 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εξόδου της ΕΕ στις αγορές για το πρόγραμμα SURE.

Οι προβλέψεις δείχνουν πως αν γίνει η αρχή με το νέο 10ετές τότε στη συνέχεια, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να εξετάσει την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων τίτλων όπως 20ετών ή 30ετών κατά το πρώτο τρίμηνο.

Για το 2021 οι αναλυτές προβλέπουν την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα 11 δισ. ευρώ και πως η χώρα θα προχωρήσει σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο, η τρίτη τον Ιούλιο και θα κλείσει τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων τίτλων το 2020 δίνει στην Ελλάδα το περιθώριο για να διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις στην οικονομία για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι το μαξιλάρι να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο των 30-32 δισ. ευρώ.

Μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον

Παράλληλα, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το διεθνές ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκδώσεις, όπως αυτό αποτυπώνται και στις εκθέσεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της χώρας, προτείνοντας μάλιστα στους επενδυτές να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Για παράδειγμα σε πρόσφατη έκθεσή της η JP Morgan, εκτιμά πως ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8-12 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές της JP Morgan παίρνουν σαφή θέση υπέρ των ελληνικών ομολόγων έναντι της Πορτογαλίας, συστήνοντας θέσεις long στην ελληνική 7ετή έκδοση.

Αντίστοιχα, η Citi έχει τοποθετήσει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades για το 2021, συστήνοντας στους επενδυτές την αγορά του ελληνικού ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025 έναντι των ιταλικών ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ