ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω των 10 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2021

Άνω των 10 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το 2021
INTIME

Με την οικονομία να μπαίνει εκ νέου σε καθεστώς αυστηρού lockdown το οικονομικό επιτελείο έχει αυξήσει τα επίπεδα επιφυλακής.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σχεδιασμός για όλα τα σενάρια, ακόμη και για τα δυσμενέστερα, όμως οι ανησυχίες είναι έκδηλες για την επιδείνωση που παρουσιάζουν τα υγειονομικά δεδομένα και η πορεία των εσόδων για το δεύτερο δίμηνο του έτους.

Πλέον θεωρείται βέβαιο πως τα μέτρα για το σύνολο της χρονιάς μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10-11 δισ. ευρώ, με τη συνολική κρατική στήριξη σε οικονομία και κοινωνία να αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Η μεγάλη απειλή που τινάζει τη χρονιά στον αέρα είναι το ενδεχόμενο παράτασης της ομηρίας και για μετά τον Απρίλιο, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό, αφού προσθέτει περεταίρω 3 δισ. ευρώ κόστος ανά μήνα.

Για το πρώτο τρίμηνο έχουν δαπανηθεί ήδη περί τα 5,9 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 80% του προβλεφθέντος ποσού από το πακέτο στήριξης για το 2021, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, όπου το κόστος από τους πρόσφατους περιορισμούς ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανακοίνωση του ολικού lockdown αυξάνει το ποσό στα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

Εντός του 2020 δόθηκαν στις επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ τα 3 δισ. ευρώ θα είναι τους πρώτους μήνες του έτους, όπου το συνολικό κυβερνητικό πακέτο πέρσι ήταν στα 24 δισ. ευρώ.

Αν και τα ταμειακά διαθέσιμα κρατάνε αντιστάσεις, στο επίπεδο των περίπου 30-33 δισ. ευρώ, μετά και τις νέες εκδόσεις ομολόγων, οι μεταλλάξεις και η τυχόν επαλήθευση των φόβων για αργό ρυθμό στον εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη τείνει να γκρεμίσει το βασικό σενάριο για άνοιγμα της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο, ενεργοποιώντας εδώ και καιρό τον συναγερμό για συγκρατημένη διαχείριση των πόρων, ενώ φαίνεται πως διαλύει τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη, αφού πλέον μοιάζει ανέφικτη η εκτίμηση ανοίγματος της αγοράς από τον Απρίλιο, όπως και η εκτίμηση η τουριστική σεζόν να αποφέρει το 60% των εσόδων του 2019.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ