ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι ουρές στις εφορίες για τις μεταβιβάσεις

Τέλος οι ουρές στις εφορίες για τις μεταβιβάσεις
Γκισέ εφορίας eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους να δηλώνουν απευθείας στο Taxis τις μεταβιβάσεις ακινήτων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει πλήρως τις εφορίες.

Στην εν λόγω πλατφόρμα ο συμβολαιογράφος θα συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία αγοραστή και πωλητή, ώστε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να μπορεί εν συνεχεία υπολογίζει αυτόματα το ύψος του φόρου μεταβίβασης και να τον βεβαιώνει στον αγοραστή με Ταυτότητα Οφειλής (όπως πληρώνονται σήμερα όλοι οι υπόλοιποι φόροι και τέλη).

Σημειώνεται πως σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα και σύσταση εμπραγμάτου σε ακίνητο δικαιώματος επιβάλλεται φόρος και υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι συμβαλλόμενοι υποχρεούνται πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου, να υποβάλλουν κοινή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου (ΦΜΑ) στη ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.

Σήμερα η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίγραφα, ένα εκ των οποίων κρατείται από τον υπάλληλο της εφορίας και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια της αντιγραφής παραδίδεται στο συμβαλλόμενο. Η δε καταβολή του φόρου πραγματοποιείται στις τράπεζες με τη χρήση κωδικού πληρωμής και αποδεικνύεται από αποδεικτικό καταβολής που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από τη στιγμή που η όλη η διαδικασία για την υποβολή της κοινής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά τα τμήματα Κεφαλαίου στις εφορίες θα σταματήσουν να δέχονται φορολογουμένους και έτσι το προσωπικό τους θα μπορέσει να ασχοληθεί αμιγώς με το ελεγκτικό έργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ