ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες εμπλοκές στο σχέδιο φοροαμνηστίας

Νέες εμπλοκές στο σχέδιο φοροαμνηστίας
Ταμείο τράπεζας, συναλλαγή (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Τα πάνω κάτω έφεραν οι θεσμοί στο σχέδιο οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων με γενναία φοροκίνητρα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι επικεφαλής των δανειστών απέρριψαν τις προτάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για έκπτωση φόρου 60% για όσους τοποθετήσουν τα αδήλωτα, αλλά καθαρά από φορολογική άποψη κεφάλαιά τους, σε προθεσμιακές καταθέσεις, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ή ακίνητα.

Πλέον πιο πιθανό είναι να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με προβλέψεις επιβολής του φόρου που αναλογούσε στον χρόνο της απόκρυψης έως και 42%, χωρίς όμως πρόστιμα και προσαυξήσεις, και ίσως κάποια μικρή έκπτωση φόρου στον βαθμό που τα χρήματα επενδυθούν σε ακίνητα.

Οι δανειστές θεωρούν ότι οι εκπτώσεις φόρου τις οποίες σχεδίασε η ελληνική κυβέρνηση αντιβαίνουν στη δέσμευση που έχει αναλάβει η ίδια με το Μνημόνιο να μην επαναληφθούν σε οποιαδήποτε μορφή τους διατάξεις φορολογικής αμνηστίας.

Ως εκ τούτου έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο από την επιβολή του φόρου που αντιστοιχούσε στον χρόνο απόκρυψης του εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ