ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει ο τουριστικός κλάδος από την άρση της καραντίνας στις αφίξεις από 31 χώρες

Τι περιμένει ο τουριστικός κλάδος από την άρση της καραντίνας στις αφίξεις από 31 χώρες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σε χαμηλά επίπεδα δείχνουν να βρίσκονται οι προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού όσον αφορά το «πιλοτικό» άνοιγμα με την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε ακόμα χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή είναι αρνητικοί στο τεστ COVID-19 από την επόμενη εβδομάδα.

Oι πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, και από δύο συνοριακές διελεύσεις.

Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου COVID-19 ή να δείξουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι τουρίστες θα υπόκεινται σε εγχώριους περιορισμούς του lockdown.

Παράγοντες του κλάδου σημείωναν στο CNN Greece ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί μέρος της προσπάθειας που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για σταδιακή επαναφορά του τουρισμού.

Σημείωναν δε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία κινητικότητα σε επίπεδο κρατήσεων δεδομένου κιόλας ότι αρκετές από τις χώρες που αφορά η άρση παραμένουν «κλειδωμένες» και πρακτικά δεν γίνεται να δούμε τουρίστες από εκεί ούτε έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από την πλευρά των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε έπειτα από δηλώσεις στο Reuters ανώτερου κυβερνητικού στελέχους ότι η Ελλάδα σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες που προέρχονται από τις προαναφερόμενες χώρες αρκεί να έχουν εμβολιαστεί ή είναι αρνητικοί στο τεστ COVID-19.

Χθες, Πέμπτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι πρόκειται για «ένα πιλοτικό άνοιγμα, μια μίνι πιλοτική εφαρμογή του "Green Pass" και αφορά επισκέπτες οι οποίοι μπορεί να έρχονται είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με τεστ PCR, που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν. Θα υπόκεινται τους ίδιους περιορισμούς, τους οποίους υπόκεινται και οι Έλληνες πολίτες. Πολλές από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες και κάποιες άλλες που έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό έχουν ήδη περιορισμούς στην έξοδο επισκεπτών. Οπότε δεν αφορά πολύ μεγάλους αριθμούς τουριστών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ