ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων για την Αρχή για το Ξέπλυμα και η FATF

Οι αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων για την Αρχή για το Ξέπλυμα και η FATF
Pixabay

Αντιδράσεις εντός των δικαστικών κύκλων εξακολουθεί να προκαλεί η τροπολογία που ψήφισε προ ημερών η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία Πρόεδρος της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ορίζεται πλέον όχι μόνον εν ενεργεία Εισαγγελικός Λειτουργός, αλλά και επί τιμή.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με μια αιχμηρή τοποθέτηση υποστήριξε πως η κατάληψη έμμισθων θέσεων διοίκησης από συνταξιούχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πρακτική που εκθέτει το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ εκτίμησε πως η εν λόγω αλλαγή θα υποβαθμίσει το σύστημα καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αυτό που δεν έχει ακόμη καταδειχθεί είναι σε ποιο βαθμό ενδεχόμενη τοποθέτηση επί τιμή εισαγγελικού λειτουργού στο τιμόνι της Αρχής για το Ξέπλυμα θα οδηγούσε την Financial Action Task Force (FATF), την αρμόδια διεθνή Αρχή για την εφαρμογή των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος, να παρέμβει.

Να σημειωθεί πως σήμερα επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη.

Κατά τη θητεία της κ. Ζαΐρη η FATF αναβάθμισε την Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Να σημειωθεί πως την τελευταία διετία η Ελλάδα πέτυχε τα εξής στο μέτωπο του ξεπλύματος χρήματος:

  • Αναβαθμίσθηκε από την FATF ως προς τις διαδικασίες που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Προχώρησε στην ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (2018/843), ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
  • Προχώρησε στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που αφορούσαν στη λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.
  • Προχώρησε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1153 για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων.
  • Μετείχε στις διεθνείς συναντήσεις της Ολομέλειας της Financial Action Task Force και συνεργάσθηκε στενά με τη Γραμματεία της FATF για την ανάδειξη των θέσεων της χώρας στα θέματα αντιμετώπισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
  • Αύξησε τα στελέχη της χώρας που συμμετέχουν στις διεθνείς διαδικασίες αξιολόγησης της FATF και έτσι καλύφθηκε για πρώτη φορά η υποχρέωση της χώρας για αποστολή Ελλήνων αξιολογητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ