ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Τι προβλέπει η ιστορική η συμφωνία της G7

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Τι προβλέπει η ιστορική η συμφωνία της G7
Φωτογραφία αρχείου Stefan Rousseau/Pool via AP

Σε μια συμφωνία ορόσημο κατέληξαν οι χώρες της G7, που έχει ως στόχο να καταστήσουν πιο δύσκολο για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή

Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Λονδίνο όπου αποφασίστηκε ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος, δηλαδή ένα ελάχιστο παγκόσμιο όριο φορολογίας εταιρειών της τάξεως του 15%.

Οι πολυεθνικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν φόρους στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ανεξαρτήτως της έδρας τους.

Αν οι χώρες τελικά συμφωνήσουν, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να ορίσουν όποιον τοπικό φορολογικό συντελεστή θέλουν. Όμως, οι εταιρείες που πληρώνουν λιγότερους φόρους σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, οι κυβερνήσεις στις πατρίδες τους θα μπορούν να αυξήσουν τους φόρους στον συμφωνηθέντα ελάχιστο συντελεστή, περιορίζοντας τη τη «διαφυγή» σε φορολογικούς παραδείσους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το Σάββατο το απόγευμα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έκανε λόγο για έναν μηχανισμό επιβολής που θα υποχρεώσει τις χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι, όταν μια επιχείρηση φορολογείται σε μια χώρα με χαμηλότερο συντελεστή θα μπορούν οι φορολογικές αρχές να παρεμβαίνουν ώστε να της επιβάλλει υψηλότερους φόρους και η συνολική φορολογική επιβάρυνσή να φτάνει στο επίπεδο του ελάχιστου εταιρικού φόρου. Μία τέτοια ρύθμιση εκκτιμάται ότι θα αποτρέψει τις πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Η στρατηγική «δύο πυλώνων» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί της G7 θα εφαρμοστεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες καταγράφουν περιθώριο κέρδους άνω του 10%. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν φόρους για το 20% των κερδών που αποκτούν πάνω από το όριο του 10% στις χώρες όπου δημιούργησαν τα έσοδα.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά 15% ως φορολογικό συντελεστή εταιρειών, με τον οποίο οι υπουργοί πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν «ίσους όρους ανταγωνισμού» με την κατάργηση των κινήτρων για μετατόπιση κερδών από τη δικαιοδοσία μιας χώρας σε άλλη με σκοπό την αποφυγή των φόρων.

Σύμφωνα με το World Inequality Database, τα κράτη μέλη της ΕΕ, που δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι του φορολογικού ανταγωνισμού. Εκτιμάται ότι περίπου το 35% των μετατοπισμένων κερδών προέρχονται τις χώρες της ΕΕ και το 25% από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει έσοδα των εταιρικών φόρων των κρατών μελών της κατά περίπου 20%.

Oι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, το Facebook και η Google ενδέχεται να επηρεαστούν από τη συμφωνία. Οι ξένες κυβερνήσεις έχουν διαμαρτυρηθεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες πρέπει να τις πληρώνουν περισσότερους φόρους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει πλέον τις εταιρείες να δίνουν στη δημοσιότητα τα κέρδη τους και τη φορολογία που καταβάλλουν σε κάθε κράτος-μέλος.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της G20 -περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ- που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ιταλία.

Θετική η «υποδοχή» από Google και Facebook

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Google και της Facebook επί της ιστορικής συμφωνίας που επισφραγίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών -μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί κολοσσοί- προς ανάσχεση της φοροδιαφυγής.

Η Ομάδα Κρατών της G7 συμφώνησε να στηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, και παράλληλα οι εταιρείες να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στις αγορές, όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

«Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Google, Χοσέ Καστανέντα.

Από την πλευρά της, η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικές τοποθεσίες, ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.

«Η Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδα των 7» επισημαίνει ο Νικ Κλεγκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη» αναφέρει.

Φορολογική δικαιοσύνη και ίσοι όροι ανταγωνισμού

«Η συμφωνία της G7 θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Κατά τον ίδιο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα αποδώσει η νέα αυτή συμφωνία, καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτήρισε ως αφετηρία τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

«Είναι μια αφετηρία και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι όσο υψηλότερος γίνεται» είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανέφερε από την πλευρά του ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο» σημείωσε.

Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής» έγραψε επίσης στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου.

Από πλευράς της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο αφορά τόσο την Amazon, όσο και την Facebook.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο, απάντησε: «Θα περιλαμβάνει τις μεγάλες, επικερδείς εταιρείες και αυτές οι εταιρείες πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση, πληρούν τις προϋποθέσεις».

Η Amazon έχει μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες τεχνολογικές εταιρίες και οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούσαν ότι δεν θα καλυπτόταν από την αρχική πρόταση των ΗΠΑ στη G7.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ