ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ για 2,5 δισ. ευρώ

Αναδρομικά: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ για 2,5 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, που αφορά μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που υπέστησαν περικοπές, αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη «μάχη» στο ΣτΕ αφορά αναδρομικά από κατάργηση Δώρων και περικοπές που υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις κατά τα μνημονιακά έτη.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το ενδεχόμενο δικαίωσης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να αποδοθούν ποσά που υπολογίζονται έως και 2,5 δισ. ευρώ.

Η όποια απόφαση ληφθεί θα ευθυγραμμίζεται με το «επίμαχο» 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016), καθώς εκεί έχει κριθεί το σκέλος της αντισυνταγματικότητας.

Όμως, για περίπου 300.000 συνταξιούχους, που είχαν προλάβει να υποβάλουν έγκαιρα αγωγές, οι διεκδικήσεις επεκτείνονται στο σύνολο της μνημονιακής περιόδου, κατά την οποία επιβλήθηκαν οι ανωτέρω περικοπές, δηλαδή από το 2012 και μετά.

Οι περικοπές που εξετάζονται

Το ΣτΕ, κατά τη «Ναυτεμπορική», καλείται να κρίνει για τα αναδρομικά τις εξής περικοπές:

  • Τα Δώρα κύριων συντάξεων (800 ευρώ για όλους) που καταργήθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ (π.χ. αγρότες), τότε η διεκδίκηση είναι επί μικρότερου ποσού.
  • Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από το πρώτο ευρώ.
  • Κατάργηση των Δώρων στην επικουρική σύνταξη (περικόπηκαν δύο επικουρικές συντάξεις ανά έτος).

Στην «πρώτη γραμμή» των συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά είναι οι περίπου 1,5 εκατ. που δεν έλαβαν χρήματα στις καταβολές του περασμένου Οκτωβρίου.

Πρόκειται για συνταξιούχους με κύρια σύνταξη έως 800 ευρώ, που έμειναν εκτός διαδικασίας. Κυρίως πρόκειται για συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι), των Τραπεζών και του Δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ