ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «παγωμένο» κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Σε «παγωμένο» κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση
Ακρόπολη, σημαία ΕΕ (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και μάλιστα «χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν καθίσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Κυβέρνηση και θεσμοί ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks, που «πάγωσαν» το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αφού παρείχε κάλυψη σε Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, μετά τη διαρροή της επικοινωνίας τους που προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αναφορές πως στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση-απάντηση προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, επιστρέφει τον χαρακτηρισμό περί ανοησίας: «Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε».

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η κυβέρνηση και τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM καλούνται να οριστικοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και να ξεκαθαρίζουν το ζήτημα της πώλησης κόκκινων δανείων σε fund. Για να το κάνουν έχουν περιθώριο 8 ημερών, καθώς στις 12 Απριλίου οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να μετάσχουν στις Εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η χθεσινή αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι ΔΝΤ και κυβέρνηση απέχουν πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι παράλληλα μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν πως για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα χρειαστούν μέτρα 3% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ θεωρεί πως ακόμη και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό πως προς την επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους». Αυτή τη θέση δείχνει πως το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το μίγμα των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, από αυτό το μίγμα και από το φόρο εισοδήματος επιδιώκεται να αντληθούν 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ να διαφωνεί με το ύψος του αφορολόγητου και τις παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς όμως να εγείρει πρόβλημα.

Από τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό αναμένεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ έως το 2018. Δεν υπάρχει συμφωνία για την αναλογική σύνταξη, ενώ ζητούνται από την κυβέρνηση μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από τις επικουρικές συντάξεις.

Από άλλες παρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα αναζητούνται ακόμη 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Εξετάζεται να αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό, να αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, να επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, να επιβληθεί τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και να εισπραχτούν οι αποδόσεις από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών.

Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ πολλά από τα μέτρα αυτά είναι αμφίβολης απόδοσης, ενώ και η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Το θέμα των κόκκινων δάνειων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς όλοι θέλουν να επιλυθεί άμεσα. Η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών από τις πωλήσεις, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρξουν περιορισμοί.

Στο αέρα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές συσκέψεις, αλλά για το οποίο οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θέλουν να μοιάζει και ποιες λειτουργίες να έχει, καθώς διεκδικούν την αυτοτέλεια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Δύσκολες συζητήσεις

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα όπως προέκυψε από τη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group της προηγούμενης Παρασκευής, στην οποία διαπιστώθηκε ότι δανειστές και Ελλάδα πρέπει να διανύσουν απόσταση για να έλθουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος και τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία πακέτο να μετατεθεί για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεδομένου ότι ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της διαπραγμάτευσης όσο και με τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως να μην έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 22 Απριλίου.

Αυτή την ώρα οι Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ βρίσκονται απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη προκειμένου να προσδιορίσουν το πρόγραμμα των επομένων ημερών και να λιώσουν τον πάγο, μετά το κλίμα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Wikileaks.

"Θα ανοίξουμε όλα τα θέματα", δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κοστέλλο, Ρέφερ, Τζιαμαριόλι και η Βελκουλέσκου είχαν ήδη από το πρωί του Σαββάτου επικοινωνίες για το θέμα του Wikileaks, ενώ και χθες υπήρξε επί αθηναϊκού εδάφους ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο του νέου γύρου συζητήσεων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στιο Χίλτον

Υπό δρακόντεια μέτρα λόγω της συγκέντρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει στις 5, ξεκίνησε η συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

IMG 9690
IMG 9691

Με το σύνθημα «Είστε ανεπιθύμητοι! Δεν θα υπογράψετε την συμφωνία καταδίκη μας!», η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, συλλογικοτήτων από εργασιακούς χώρους, γειτονιές, συνδικαλιστών και αγωνιστών αναμένεται να συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο «Hilton», όπου διαμένουν και διαπραγματεύονται οι θεσμοί.

IMG 9692

ΠΗΓΗ: CNN Greece

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου σε Λαγκάρντ: Πράγματι ανοησία η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση

Κατσάμπας: «Ιστορική» η απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Ανοησία η κατηγορία για πιστωτικό γεγονός

Πιτέλα: Το ΔΝΤ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Γιάνης Βαρουφάκης: Τι αλλάζει η διαρροή του Wikileaks

Αποκαλύψεις Wikileaks: Σε βαρύ κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Αποκαλύψεις Wikileaks: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ