ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία ώρα κράτησε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - Τι συζητήθηκε

Μία ώρα κράτησε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - Τι συζητήθηκε
Ακρόπολη, σημαία ΕΕ (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, η οποία κράτησε μία ώρα. Εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγινε μία εισαγωγική συνάντηση προσδιορίζοντας και το πρόγραμμα των επαφών και την επόμενη εβδομάδα.

Συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για το πώς θα πάμε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου η λέξη Wikileaks και δεν καμία συζήτηση επ’αυτού. Ερωτηθείς για το αν τον προβληματίζει ότι οι Ευρωπαίοι συντάσσονται με το ΔΝΤ είπε κανένα σχόλιο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο η κυβέρνηση μέσω των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τις προτάσεις της αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία, τις περικοπές δαπανών και τα κόκκινα δάνεια.

Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος των θεσμών.

Μήνυμα Μαξίμου για την διαπραγμάτευση

Μήνυμα για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και μάλιστα «χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου», έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν καθίσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Κυβέρνηση και θεσμοί ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της διαπραγμάτευσης, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Wikileaks, που «πάγωσαν» το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αφού παρείχε κάλυψη σε Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, μετά τη διαρροή της επικοινωνίας τους που προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις αναφορές πως στέλεχος του ΔΝΤ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση-απάντηση προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, επιστρέφει τον χαρακτηρισμό περί ανοησίας: «Η στρατηγική κωλυσιεργίας στη διαπραγμάτευση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα λίγο πριν το βρετανικό δημοψήφισμα είναι πράγματι μια μεγάλη ανοησία. Μία ανοησία που οφείλουμε, όλοι, να αποτρέψουμε».

Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως «η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις για επιπρόσθετα μέτρα, πέρα από όσα ορίζει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου».

Η κυβέρνηση και τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM καλούνται να οριστικοποιήσουν δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και να ξεκαθαρίζουν το ζήτημα της πώλησης κόκκινων δανείων σε fund. Για να το κάνουν έχουν περιθώριο 8 ημερών, καθώς στις 12 Απριλίου οι θεσμοί θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να μετάσχουν στις Εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Η χθεσινή αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι ΔΝΤ και κυβέρνηση απέχουν πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι παράλληλα μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφωνούν πως για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 θα χρειαστούν μέτρα 3% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ θεωρεί πως ακόμη και εάν ληφθούν τα μέτρα αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα είναι στο 1,5% του ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηριστικό πως προς την επιστολή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως «εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους». Αυτή τη θέση δείχνει πως το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το μίγμα των μέτρων.Ψηφίσθηκε χθες η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015 και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της υποβολής των δηλώσεων μέσω του Taxisnet.Διαβάστε επίσηςΑλεξιάδης: «Το Taxis έτοιμο να υποδεχθεί δηλώσεις»


Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσειςΟι μοναδικές πλέον εκκρεμότητες αφορούν στον καθορισμό της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος που θα βεβαιωθεί.

Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη από τον νόμο καταληκτική προθεσμία της 30ης Απριλίου 2016, που λόγω της αργίας του Πάσχα των Ορθοδόξων ουσιαστικά επεκτείνεται έως τις 3 Μαΐου, δεν θεωρείται από τους φοροτεχνικούς επαρκής χρόνος προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου 2016 και ο χρόνος θεωρείται επαρκής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών της φορολογικής διοίκησης η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, με το διάστημα των περίπου 60 ημερών να θεωρείται επαρκές για την υποβολή των δηλώσεων από νοικοκυριά και 20.000 λογιστές – φοροτέχνες.

Άγνωστο παραμένει το τι θα αποφασίσουν κυβέρνηση και θεσμοί και για την καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα γίνεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Η κυβέρνηση θέλει να «απλώσει» την αποπληρωμή των φόρων σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις για να διευκολύνει τους φορολογουμένους και να αποφύγει τη συσσώρευση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Πάντως ήδη από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για απροθυμία από την πλευρά των θεσμών για αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάζουν συνεχώς οι ημερομηνίες πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η υποβολή δηλώσεων

1) Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Αυτό σημαίνει, ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ. από τόκους καταθέσεων)!

2) Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015.

3) Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

4) Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

5) Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

6) Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.

7) Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Διακυβέρνησης (εφεξής ΔΗΛΕΔ) για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια ΔΟΥ.

8) Για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει, μέσω του διαδικτύου, στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό που έχει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ιστοσελίδα της ΔΗΛΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.

Η εκκαθάριση δηλώσεων

9) Η ΔΗΛΕΔ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα και θα τα κοινοποιήσει σ’ αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

10) Στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.

11) Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, μέχρι την 29η Ιουλίου, είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 29η Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την 30ή Νοεμβρίου.

12) Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν φέτος εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος δεν δικαιούνται έκπτωση 2% επί της συνολικής οφειλής.

13) Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.


Πηγή: https://www.cnn.gr/money/story/26244/forologikes-diloseis-2016-60-imeres-gia-na-ypovlithoyn-6-ekatommyria-diloseis#ixzz44sLyRaJp

Σε κάθε περίπτωση, από αυτό το μίγμα και από το φόρο εισοδήματος επιδιώκεται να αντληθούν 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμφωνούν με τις αλλαγές που προτείνει η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ να διαφωνεί με το ύψος του αφορολόγητου και τις παρεμβάσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, χωρίς όμως να εγείρει πρόβλημα.

Από τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό αναμένεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ έως το 2018. Δεν υπάρχει συμφωνία για την αναλογική σύνταξη, ενώ ζητούνται από την κυβέρνηση μεγαλύτερες εξοικονομήσεις από τις επικουρικές συντάξεις.

Από άλλες παρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα αναζητούνται ακόμη 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. Εξετάζεται να αυξηθεί κατά 5% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, να επιβληθεί φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα και στον καπνό, να αυξηθεί το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων, να επιβληθεί ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ, να επιβληθεί τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και να εισπραχτούν οι αποδόσεις από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών.

Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ πολλά από τα μέτρα αυτά είναι αμφίβολης απόδοσης, ενώ και η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Το θέμα των κόκκινων δάνειων είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, καθώς όλοι θέλουν να επιλυθεί άμεσα. Η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών από τις πωλήσεις, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρξουν περιορισμοί.

Στο αέρα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θέμα για το οποίο έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές συσκέψεις, αλλά για το οποίο οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θέλουν να μοιάζει και ποιες λειτουργίες να έχει, καθώς διεκδικούν την αυτοτέλεια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

Δύσκολες συζητήσεις

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα όπως προέκυψε από τη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group της προηγούμενης Παρασκευής, στην οποία διαπιστώθηκε ότι δανειστές και Ελλάδα πρέπει να διανύσουν απόσταση για να έλθουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος και τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία πακέτο να μετατεθεί για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεδομένου ότι ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της διαπραγμάτευσης όσο και με τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως να μην έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 22 Απριλίου.

"Θα ανοίξουμε όλα τα θέματα", δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κοστέλλο, Ρέφερ, Τζιαμαριόλι και η Βελκουλέσκου είχαν ήδη από το πρωί του Σαββάτου επικοινωνίες για το θέμα του Wikileaks, ενώ και χθες υπήρξε επί αθηναϊκού εδάφους ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο του νέου γύρου συζητήσεων.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Χίλτον

Με το σύνθημα «Είστε ανεπιθύμητοι! Δεν θα υπογράψετε την συμφωνία καταδίκη μας!», η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, συλλογικοτήτων από εργασιακούς χώρους, γειτονιές, συνδικαλιστών και αγωνιστών διοργανώσεων, συγκεντρώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου συνεδρίασαν οι θεσμοί με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

IMG 9714
IMG 9715

Έξω από το ξενοδοχείο τα μέτρα της αστυνομίας ήταν δρακόντεια με 14 κλούβες.

IMG 9692

ΠΗΓΗ: CNN Greece

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου σε Λαγκάρντ: Πράγματι ανοησία η κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση

Κατσάμπας: «Ιστορική» η απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Ανοησία η κατηγορία για πιστωτικό γεγονός

Πιτέλα: Το ΔΝΤ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Γιάνης Βαρουφάκης: Τι αλλάζει η διαρροή του Wikileaks

Αποκαλύψεις Wikileaks: Σε βαρύ κλίμα αρχίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Αποκαλύψεις Wikileaks: Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ