ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ : Υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

ΕΛΛΑΚΤΩΡ : Υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ , σημειώνοντας υπερκάλυψη 2,2 φορές του ποσού των 120,5 εκατ ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου με 100% ιδιωτικά κεφάλαια..

Η επιτυχία αυτή αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, και φυσικά στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Διοίκησης του Ομίλου που στόχο έχει να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

Η εισηγμένη αναμένεται να πάρει βαθιά οικονομική ανάσα από τα 120,5 εκατ. ευρώ που κατέβαλαν οι μέτοχοί της. Κύκλοι της κατασκευαστικής προς επίρρωση των παραπάνω δείχνουν και τη χθεσινή πορεία της μετοχής.

Χθες η πλευρά των μετόχων των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη άφησε να διαρρεύσει πως η εταιρεία συμφερόντων τους, Greenhill Investments, έριξε πάνω από 50 εκατ. ευρώ και απέκτησε το 75% των δικαιωμάτων. Παράλληλα, η εταιρεία που κατείχε μέχρι προχθές το 25,58% των μετοχών της κατασκευαστικής με τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανέβασε το μερίδιό της στο 29%.

Στον αντίποδα ο έτερος μεγάλος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολλανδική Reggeborg, φέρεται ότι διέθεσε κεφάλαια της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του. Επιπλέον υπήρχε και η δέσμευσή της για την απόκτηση και τυχόν αδιάθετων μετοχών. Πηγές θέλουν το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν οι Ολλανδοί στην εισηγμένη να έχει ξεπεράσει το 33%.

Αν τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε το δίπολο Reggeborgh και Greenhill ενδυναμώνεται περαιτέρω αν και το πρώτο στρατόπεδο έχει δείξει πως μαζί με τους εταίρους τους ελέγχουν ευρύτατη πλειοψηφία της εισηγμένης.

Τα καθαρά έσοδα – μετά την αφαίρεση εξόδων 1,6 εκατ. ευρώ – θα ανέλθουν σε 118,9 εκατ. ευρώ και όπως είναι ήδη γνωστό εξ αυτών τα 98,6 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Το παραπάνω ποσό θα αποπληρώσει επίσης το ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ (το οποίο αντλήθηκε στις 17 Μαΐου για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση). Το υπολειπόμενο ποσό 48,6 εκατ. ευρώ θα καλύψει υποχρεώσεις για την έξοδο της Ακτωρ από δραστηριότητες σε Αυστραλία, Βραζιλία, Αγγλία, αλλά και για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσό των 20 εκατ. ευρώ από την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα διατεθεί για τις προσεχείς επενδύσεις του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ