Λαγκάρντ και Σόιμπλε θα ρυθμίσουν το χρέος
Στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα γίνει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κρίνεται το μέλλον της χώρας.
Στις συνομιλίες, που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της συνάντησης, η οποία συγκεντρώνει πολιτικούς, κυβερνητικούς υπαλλήλους, τραπεζίτες, οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο, οι πιστωτές αναμένεται να βάλουν τις βάσεις για τη λύση του χρέους ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους στην ευρωζώνη γιατί δεν είναι νόμιμο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, από την πλευρά της, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του χρέους αλλά και μεταρρυθμίσεις για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα.
Ειδικότερα για το χρέος διευκρίνισε πως η ελάφρυνση θα μπορούσε να προέλθει από την παράταση της ωρίμασης των δανείων και μείωση των επιτοκίων. Επανέλαβε μάλιστα τη γραμμή Τόμσεν, λέγοντας ότι «αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο χαμηλότερο, τότε η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι ισχυρότερη ή πιο μακροπρόθεσμη. Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν». Με άλλα λόγια, το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο τη φορά αυτή να υποκύψει για πολιτικούς λόγους.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το ΔΝΤ αναμένεται να βάλει στο τραπέζι επιμήκυνση του χρέους έως και 70 χρόνια. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα: όσο λιγότερα τόσο μεγαλύτερη η επιμήκυνση. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του προγράμματος δεν θα αφορά νέα κεφάλαια, αλλά την επιβάρυνση που θα υποστεί από τη μεταφορά των υποχρεώσεών του στο μέλλον.
Οι πιστωτές λοιπόν συμφωνούν στο πώς θα ρυθμιστεί το χρέος, δηλαδή με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Το θέμα είναι να γεφυρώσουν τις διαφορές που τους χωρίζουν στο πόσα μέτρα πρέπει να πάρει η Ελλάδα. Για παράδειγμα, το ΔΝΤ και η Ευρώπη υποστηρίζουν διαφορετικές εκδοχές για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ευρώπη θεωρεί ότι με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,5 δισ. ευρώ) μπορεί να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και ζητεί να καλυφθεί η διαφορά με ελάφρυνση του χρέους.
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι διαφωνίες Ευρώπης και ΔΝΤ επικεντρώνονται μεταξύ άλλων και στα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού. Το Ταμείο αμφισβητεί την εκτίμηση της Ελλάδας ότι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% έως 0,4% του ΑΕΠ το 2015. Η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει τα ελληνικά στοιχεία εντός του Απριλίου, αλλά το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, διότι η κυβέρνηση απέφυγε να πληρώσει κάποιες οφειλές προς ιδιώτες προμηθευτές.
Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τη διαρροή εμπιστευτικής συνομιλίας του Πόουλ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου στα WikiLeaks, το ΔΝΤ φέρεται να αμφισβητεί ακόμη και τα εφετινά πλεονάσματα. Αν γίνουν όλα τα μέτρα, εκτιμά εφέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ έναντι πλεονάσματος 0,5% της ΕΕ, κάνοντας σαφές ότι και πάλι δεν μπορεί να αποφανθεί ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά εφαρμογής χωρίς απόφαση για το χρέος.