ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom διαπραγματεύεται η Ελλάδα

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom διαπραγματεύεται η Ελλάδα
Το ρωσικό αέριο έχει κυρίαρχο μερίδιο στην ελληνική αγορά AP

Σε φθηνότερο φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom, προσδοκά η κυβέρνηση, αν και οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για το 2022 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα δύσκολες.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μεταβαίνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, όπου και θα προετοιμάσει την τελική ατζέντα από ελληνικής πλευράς για τα θέματα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πηγές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση και με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Στο τραπέζι των δύο πλευρών θα βρεθεί η ετήσια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, την οποία θα εκπροσωπεί, συνοδεύοντας τον Κώστα Σκρέκα, και ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Κώστας Ξιφαράς.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια νέα αντιστροφή όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται κατά μεγαλύτερο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του αργού και σε μικρότερο από το ολλανδικό hub TTF.Τα συμβόλαια του τελευταίου έχουν εκτοξευθεί στα επίπεδα των 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ζητήσει το 2020 και το 2021 και πέτυχε στις τότε διαπραγματεύσεις οι τιμές να βασίζονται περισσότερο στο TTF και λιγότερο στις τιμές του αργού πετρελαίου. Τώρα όμως είναι οι Ρώσοι που εμφανίζονται, κατά τις πληροφορίες, σχεδόν ανυποχώρητοι στο ελληνικό αίτημα, καθώς κερδίζουν περισσότερο από αυτή την εξέλιξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πηγές, συνολικά η Gazprom, απέναντι σε αιτήματα ευρωπαϊκών εταιρειών για συμβάσεις που έχουν μαζί της, δείχνει πιο δύσκαμπτη στάση έναντι άλλων εποχών. Και αυτό καθώς υπάρχει στη μέση η υπόθεση με τον αγωγό Nord Stream 2.

Πάντως, οι δύο πλευρές, και ιδίως η ελληνική, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Κώστα Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη δεν έχει καν ανακοινωθεί επίσημα, όπως επίσης ούτε οι επαφές και οι συναντήσεις που θα έχει.

Το ρωσικό αέριο έχει κυρίαρχο μερίδιο στην ελληνική αγορά. Οι ποσότητες που μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω του Διαβαλκανικού Αγωγού αντιστοιχούν στο 45% των εγχώριων εισαγωγών του συγκεκριμένου καυσίμου. Βασικός εισαγωγέας είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει συνάψει πολυετή σύμβαση με την Gazprom, που λήγει το 2026.

Κάθε χρόνο όμως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με επιμέρους όρους και ρήτρες προμήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ