Επίμονο πληθωρισμό δείχνουν οι τιμές παραγωγού
Προάγγελος συνεχόμενων πληθωριστικών πιέσεων είναι ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 31,6% τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, έναντι μείωσης 5,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 32%.
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 30%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 4% τον Ιανουάριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο ο πληθωρισμό διαμορφώθηκε στο 6,2% σε ετήσια βάση και η δυναμική του δεν φαίνεται να υποχωρεί τους επόμενους μήνες.
Αγρότες: «Μένουμε στα μπλόκα με τα τρακτέρ αλλά με σεβασμό προς την κοινωνία» (vid)
18:40
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Η κυβερνητική πλειοψηφία αποκλείει κρίσιμους μάρτυρες από την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠ
18:35
Πηγές υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναι στα λογικά αιτήματα, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας
18:23
CrediaBank: Σε αποκλειστικές συζητήσεις για την εξαγορά της Παντελάκης Securities
18:15