ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνουν «φωτιά» οι τιμές βασικών ειδών και αγροτικών προϊόντων

Παίρνουν «φωτιά» οι τιμές βασικών ειδών και αγροτικών προϊόντων
Ντόμινο ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα AP Photo (File)

«Φωτιά» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και κατ’ επέκταση και στην ελληνική, βάζει η απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Διεθνείς αναλυτές εμπορευμάτων «βλέπουν» τις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης να ανεβαίνουν κάθε ημέρα με ρυθμό πάνω από 9% για το σιτάρι και πάνω από 5% για το καλαμπόκι, προεξοφλώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το εκρηκτικό κλίμα δυναμιτίζει η κίνηση κάποιων ευρωπαϊκών αγορών να περιορίσουν και οι ίδιες τις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να διασφαλίσουν την εσωτερική κατανάλωση.

Για παράδειγμα, η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών, ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν δρομολογήσει έναν μερικό περιορισμό, καθυστερώντας εσκεμμένα τη διαδικασία της εξαγωγής σιτηρών και πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα τα παράγωγα των σιτηρών στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 40% καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Είναι ενδεικτικό πως η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε χθες επιπλέον 14%, αγγίζοντας την τιμή-ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

Η εξάρτηση των ελληνικών αλευροβιομηχανιών είναι αρκετά σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 17% και 33%.

Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρούν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι υφίσταται θέμα ελλείψεων στα ράφια, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση στο 50%.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ