ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες συνεχίζουν να αυξάνουν περισσότερο τις συναλλαγές τους με κάρτες

Οι Έλληνες συνεχίζουν να αυξάνουν περισσότερο τις συναλλαγές τους με κάρτες

Σε συνεχή ανοδική πορεία δείχνουν να βρίσκονται οι ψηφιακές πληρωμές με τους Έλληνες καταναλωτές να έχουν πλέον αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τόσο τις κάρτες τους όσο και άλλες ψηφιακές μεθόδους διεκπεραίωσης των συναλλαγών τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 η αξία των συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα έφθασε στα 44,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 23,5% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο εμπορικός διευθυντής της Cardlink, Αντίγονος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του 9ου Digital Banking Forum που διοργάνωσε την Πέμπτη η Ethos Events. Επιπλέον, η αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες έφθασε στο 26% καθώς διαμορφώθηκαν περίπου στο 1,5 δισ. Προφανώς, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και ειδικότερα η καραντίνα κατά το πρώτο μισό του 2021 έδωσε σημαντική ώθηση στις συναλλαγές με κάρτες, όμως η τάση συνεχίζει να είναι ανοδική και κατά το α’ τρίμηνο του 2022, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. Βέβαια, η Ελλάδα παραμένει ακόμη πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας κλείσει πάντως σε μεγάλο βαθμό την ψαλίδα που υπήρχε στο παρελθόν.

Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με ελληνικές κάρτες όπου η ετήσια αύξηση ήταν στο 19% στα 38 δισ. ευρώ περίπου (+35% σε σχέση με το 2019), ενώ ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 21% (+52% σε σχέση με το 2019) στα 1,4 δισ. Όσον αφορά στις κάρτες ξένων τραπεζών, η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 6,5 δισ. ευρώ το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 103% σε σχέση με το 2020 με την τεράστια διαφορά να οφείλεται στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Σε σχέση πάντως με το 2019, μία χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, η αξία των συναλλαγών με ξένες κάρτες ήταν χαμηλότερα κατά 15%. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο αριθμός των συναλλαγών με ξένες κάρτες το 2021 ανήλθε στα 105 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σχέση με το 2020 και 4% σε σχέση με το 2019!

Τερματικά POS διαθέτει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των σημείων πώλησης αλλά η τάση συνεχίζει να είναι και εδώ αυξητική, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cardlink το 2021 έκλεισε με περίπου 830 χιλιάδες τερματικά, αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ένας λόγος για την αύξηση είναι οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν να αποκτήσουν και δεύτερο ή και τρίτο τερματικό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους δεδομένου ότι οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο να πληρώνουν με κάρτα.

Μεγάλη αύξηση είχαμε και στη χρήση των καρτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε πέρσι στα 6,1 δισ. ευρώ με την αύξηση να φθάνει στο 40%. Αντίστοιχα, το πλήθος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 25% στα 125 εκατ.

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το δίκτυο τερματικών της Cardlink, το οποίο είναι πάντως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, η μέση αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε στα 33 ευρώ από 32 ευρώ το 2020 καθώς πλέον παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις μετά από συνεχείς χρονιές μείωσης της μέσης αξίας. Πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι ανέπαφες, ενώ παρατηρείται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, και μία αυξητική τάση για πληρωμές με τη χρήση smartphones.

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο της Cardlink, το 39% (από 37% το 2020) των συνολικών συναλλαγών αφορούσε πληρωμές κάτω των 10 ευρώ, το 22% (από 20%) πληρωμές έως 5 ευρώ και το 7% (από 6%) ήταν συναλλαγές αξίας κάτω των 2 ευρώ!

Άλλες μέθοδοι πληρωμών

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως πως οι Έλληνες αρχίζουν να χρησιμοποιούν και άλλες μορφές ψηφιακών πληρωμών, όπως το IRIS Payments που προωθεί η ΔΙΑΣ με τις άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ καταναλωτών να παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Digital Banking Forum, ο Γιάννης Παπατσίρος, σύμβουλος επιχειρησιακής ανάπτυξης και καινοτομίας στη ΔΙΑΣ, στο α' τρίμηνο του 2022 υπήρξε μία αύξηση 144% στις άμεσες μεταφορές χρημάτων (IRIS P2P συναλλαγές) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, η αύξηση έφθασε στο 548%. Η αξία αυτών των Ρ2Ρ συναλλαγών ήταν της τάξεως του 78% μεταξύ α’ τριμήνου 2022 και του αντίστοιχου του 2021, ενώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν 338%.

Επίσης, η υπηρεσία IRIS χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο με την αύξηση στο α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με εκείνο του 2022 να είναι της τάξεως του 47% όσον αφορά στον αριθμό των συναλλαγών και του 161% όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ