ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 105,04 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές της Attica Bank το 2021

Στα 105,04 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές της Attica Bank το 2021
Στα 105,04 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές της Attica Bank το 2021 INTIME

Στα 105,04 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της Attica Bank το 2021, αισθητά μειωμένες σε σχέση με το 2020, οπότε είχαν ανέλθει σε 306,42 εκατ. ευρώ.

Η Attica Bank για το 2021 παρουσίασε λειτουργικό αποτέλεσμα προ προβλέψεων, ζημία ύψους 25,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της σημαντικής μείωσης που προέκυψε από τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις και πράξεις επενδυτικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν μειωμένα κατά 16,2% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική χρήση του 2020 και διαμορφώθηκαν σε 45 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα αποτελέσματα της χρήσης 2021, θα ενεργοποιηθούν ξανά οι διατάξεις του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 σχετικά με τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε οριστική και εκκαθαρισμένη απαίτηση έναντι του Ελληνικού
Δημοσίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Attica Bank εισήλθε στο νέο έτος ενισχυμένη, μέσω της αύξησης των 240 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2021) και της ταυτόχρονης βελτίωσης των βασικών της κεφαλαιακών δεικτών και δεικτών ρευστότητας, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο στη μέχρι τώρα πορεία της, θέτοντας τις βάσεις για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της, την περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας της, αλλά και την ανάπτυξή της, βασιζόμενη στην συμφωνία των βασικών της μετόχων ΤΜΕΔΕ, Rinoa/Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ.

Η τράπεζα αύξησε πέρυσι σημαντικά, κατά 69% τα έσοδά της από προμήθειες, αύξησε κατά 4,3% τις καταθέσεις της, πέτυχε μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 16% και πιστωτική επέκταση κατά 12% (σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς).

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων, η Διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την πώληση των δραστηριοτήτων POS και την ενεργή αξιοποίηση των επενδυτικών της ακινήτων.

Ιδιαίτερα καθοριστικό στοιχείο αποτελεί για την Attica Bank, το γεγονός ότι η τράπεζα τον Απρίλιο έλαβε κοινή , επιστολή από τους βασικούς της μετόχους, στην οποία επιβεβαιώνεται στη βάση της μεταξύ τους συμφωνίας, η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δεύτερη αύξηση - επένδυση, μέχρι του ποσού των365 εκατ. ευρώ και εφόσον απαιτηθεί και σε τρίτη εισφορά κεφαλαίων, με προοπτική την ιδιωτικοποίηση της.

Επισημαίνεται, ότι στην παρούσα φάση οι σχετικές διαδικασίες για τον καθορισμό του ύψους των επιπρόσθετων ζημιών, που θα απαιτηθούν για την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συνεπώς, η Διοίκηση της τράπεζας δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές ύψος αυτών, εν τούτοις, εξετάζει και τα εναλλακτικά διαθέσιμα εργαλεία απομάκρυνσης πιστωτικού κινδύνου, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση των κόκκινων δανείων του παρελθόντος, με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των μετόχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ