ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα ενέργειας

Πώς και πότε θα καταβληθεί το επίδομα ενέργειας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος Pixabay

Με εισοδηματικά κριτήρια και με αυτόματες διαδικασίες θα δοθεί το αναδρομικό επίδομα ενέργειας στα νοικοκυριά που θα αποσβέσει μέρος των επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο.

Την εξειδίκευση των προϋποθέσεων, των κριτηρίων και του χρονοδιαγράμματος της χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης που φθάνει τα 600 ευρώ για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογο δηλαδή όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσό της ενίσχυσης.

Για παράδειγμα αν κάποιος δηλώνει στην εφορία 10.000 ευρώ θα λάβει επίδομα 500 ευρώ ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ το ποσό θα περιορίζεται στα 100 ευρώ.

Παράλληλα ένα από τα κριτήρια θα είναι η σύνθεση του νοικοκυριού δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη και ο αριθμός των μελών του.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται αυτόματα από τις φορολογικές αρχές με βάση τις δηλώσεις στο Taxisnet και αφήνουν να εννοηθεί ότι η βάση υπολογισμού θα είναι τα περυσινά εισοδήματα. Σχετικά με την καταβολή του επιδόματος διευκρινίζουν ότι για όσους πληρούν τα κριτήρια το ποσό θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για το χρόνο πληρωμής το επικρατέστερο σενάριο είναι η καταβολή του επιδόματος να γίνει έως τις αρχές Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ