ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Σε υψηλό 23 ετών ο πληθωρισμός το Μάιο - «Πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν

Τουρκία: Σε υψηλό 23 ετών ο πληθωρισμός το Μάιο - «Πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν
Μια γυναίκα αγοράζει λαχανικά σε αγορά τροφίμων, στην Άγκυρα - Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν γίνει μια αυξανόμενη πηγή δυσαρέσκειας του τουρκικού κοινού, αυξήθηκαν κατά 91,6% σε ετήσια βάση. AP Photo / Burhan Ozbilici

Ο επίσημος πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε σε υψηλό 23 ετών τον περασμένο μήνα, καθώς η ανορθόδοξη στρατηγική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διαχείριση της οικονομίας της χώρας, ύψους 790 δισ. δολαρίων, συνέχισε να αποτυγχάνει.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Μάιο του 2002 κατά 73,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, όταν η Τουρκία ταλανιζόταν από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από ασταθείς κυβερνήσεις συνασπισμού και οικονομική αναταραχή.

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες έχουν γίνει μια αυξανόμενη πηγή δυσαρέσκειας του τουρκικού κοινού, αυξήθηκαν κατά 91,6% σε ετήσια βάση.

Ο Ερντογάν, σθεναρός πολέμιος των υψηλών επιτοκίων, είχε δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει επανειλημμένα το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι ξεκινούσε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιούσε μια φθηνή λίρα και μια «έκρηξη» των εξαγωγών για να μειώσει τον πληθωρισμό εξαλείφοντας το μακροχρόνιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επικριτές είχαν περιγράψει το σχέδιο ως ένα οικονομικό «πείραμα» υψηλού κινδύνου που κινδύνευε να προκαλέσει κατάρρευση της αξίας της τουρκικής λίρας και να εγκαινιάσει έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία αύξησε τις προκλήσεις, καθώς η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ώθησε το κόστος του ήδη μεγάλου λογαριασμού των ενεργειακών εισαγωγών της Τουρκίας και υποδαύλισε περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Ενώ η Τουρκία έχει απολαύσει ισχυρή ανάπτυξη χάρη στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει συμβάλει στη διάβρωση της λαϊκής υποστήριξης προς τον Ερντογάν, ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «όσοι συνδέουν τα επιτόκια με τον πληθωρισμό είναι είτε αγράμματοι είτε προδότες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ