ΧΡΗΜΑ

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες «καίνε» τα εισοδήματα των νοικοκυριών

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες «καίνε» τα εισοδήματα των νοικοκυριών
«Ηλεκτροσόκ» ακρίβειας σε διατροφή, στέγαση και μεταφορές Pixabay

Με υπερδεκαπλάσια ταχύτητα σε σχέση με πέρυσι τρέχουν οι τιμές στην αγορά καθώς το κοντέρ του πληθωρισμού το Μάιο έγραψε 11,3% όταν ένα χρόνο πριν τον ίδιο μήνα η ετήσια μεταβολή ήταν μόλις 0,1%.

Η ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η «φωτιά» της ακρίβειας φουντώνει και εξαπλώνεται από τρείς βασικά εστίες ανάφλεξης που είναι η στέγαση με αύξηση 35% έναντι 3,2% πέρυσι, οι μεταφορές με 18,8% από 4,6% και η διατροφή που σπάει ακόμα και το ρεκόρ του μέσου πληθωρισμού με τις τιμές στη συγκριμένη κατηγορία να αυξάνονται με 12,1% όταν τον Μάιο του 2021 σημείωναν μείωση 0,2%.

Η εκτόξευση κατά 35% του κόστους στέγασης προέχεται κυρίως από τις ραγδαίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο (172,7%), στον ηλεκτρισμό (80,2%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%) καθώς και από τις ανατιμήσεις 5,4% στα στερεά καύσιμα και 0,9% στα ενοίκια κατοικιών.

Στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά η άνοδος του δείκτη κατά 12,1% οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις τιμών σε ψωμί και δημητριακά κατά 13,4%, κρέατα κατά 13,8%, ψάρια κατά 4,1%, γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,1%, έλαια και λίπη κατά 23,2%, νωπά φρούτα κατά 10,8%, λαχανικά κατά 13%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά κατά 4,7%, λοιπά τρόφιμα κατά 7,3%, καφέ-κακάο-τσάι κατά 6,3%, και μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων κατά 5,6%.

Ενδεικτικό της ακρίβειας στα τρόφιμα είναι το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα, το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, οι τιμές στο ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν 3,4%, στο χοιρινό 2,8%, στο μοσχάρι 0,8%, στα πουλερικά 2,4%, στα αλλαντικά 2,7%, στο νωπό γάλα 4,9%, στα τυριά 2,4%, στα αυγά 4%, στα έλαια και τα λίπη 3,6%, στα νωπά φρούτα 4,7%, στα παγωτά 6,2% και στα κρασιά 5,2%

Στο τομέα των μεταφορών η αύξηση του δείκτη κατά 18,8% οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις στα καινούργια αυτοκίνητα κατά 8,7% και στα μεταχειρισμένα κατά 11,5%, στα ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου κατά 4,8%, στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 36,6%, στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς κατά 2,1%, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 22,8% και στη μεταφορά επιβατών με πλοίο κατά 17,7%.

Κύμα ανατιμήσεων 5,1% ξέσπασε και στις ακόλουθες ομάδες:

  • Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια λόγω κυρίως ανόδου των τιμών σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία με ρυθμό 4,1% και σε ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία με 22,2% ενώ το πακέτο των διακοπών έγινε ακριβότερο κατά 8,3%.
  • Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη κατά 4,5%, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης κατά 0,6%, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης κατά 8,8%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού κατά 7% και οικιακές υπηρεσίες κατά 4,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι αυξήσεις τιμών στις υπόλοιπες ομάδες ήταν:

  • 5,6% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης
  • 0,5% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και κλινικές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
  • 1,3% στην Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
  • 0,9% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 0,4% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ