ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητά ο ΣΕΒ σε κείμενό του για τις παραγωγικές επενδύσεις

Τι ζητά ο ΣΕΒ σε κείμενό του για τις παραγωγικές επενδύσεις
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2 % ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια, άμεση ψήφιση και τήρηση των φορολογικών συντελεστών για την περίοδο αυτή αλλά και δέσμευση ότι τυχόν επιπλέον αλλαγές θα προαναγγέλλονται και δεν θα είναι δυσμενέστερες μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών ζητάει ο ΣΕΒ.

Σε αναλυτικό κείμενο θέσεων για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων που θα παρουσιαστεί το επόμενο διήμερο στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σε ξενοδοχείο της Αθήνας, θα συμπεριληφθεί και έρευνα για τη συνεισφορά της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με την οποία αυτή καλύπτει το 90 % των εξαγωγών προϊόντων, απασχολώντας άμεσα ή έμμεσα 1.000.000 εργαζόμενους.

Στις θέσεις του Συνδέσμου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές και άρση αντικινήτρων στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Μείωση φόρου για τις μεγάλες επενδύσεις με έκπτωση 20 % του φορολογικού συντελεστή για επενδύσεις από 50 - 100 εκατ. ευρώ ή δημιουργία 250-1000 θέσεων εργασίας (δηλαδή ο συντελεστής από 29 % να πέφτει στο 23,2 %) και άνω των 100 εκατ. ευρώ ή πάνω από 1000 θέσεις εργασίας έκπτωση 30 % (ώστε ο συντελεστής να πέφτει στο 20,3 %).
  • Απόσβεση του διπλάσιου της αξίας των παγίων για νέες παραγωγικές επενδύσεις
  • Συμψηφισμός των ζημιών με μελλοντικά κέρδη χωρίς χρονικούς περιορισμούς καθώς και συμψηφισμός των ζημιών εταιριών ενός ομίλου με τα κέρδη άλλων εταιριών του ίδιου ομίλου
  • Διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού
  • Κίνητρα για έρευνα και καινοτομία
  • Συντονισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που απευθύνονται στις επιχειρήσεις (επιχορηγήσεις, δάνεια, εγγυήσεις κλπ.)

Στην καταγραφή της συνεισφοράς της βιομηχανίας στην εθνική οικονομία, που επίσης πρόκειται να παρουσιαστεί στο συνέδριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανία εισφέρει σχεδόν τα μισά (49,7 %) έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ότι πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 23 δις. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009-2015) αλλά και ότι καταβάλλει 10 % επιπλέον φόρους και εισφορές σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, αντιμετωπίζοντας παράλληλα 30 % υψηλότερο ενεργειακό κόστος και διπλάσια επιτόκια δανεισμού σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ