ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρό μήνυμα του Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Κάντε αυτό που συμφωνήσαμε

Αυστηρό μήνυμα του Ντάισελμπλουμ προς Ελλάδα: Κάντε αυτό που συμφωνήσαμε
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικού σεμιναρίου στη Χάγη.

«Το μήνυμα είναι: κάντε αυτό που συμφωνήσαμε», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συνοψίζοντας τη στάση που θα κρατήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup πάντως ξεκαθάρισε ότι η νέα συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα θα ανοίξει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε: «Το Brexit προκαλεί αβεβαιότητα και δεν μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις. Η Ελλάδα θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις καθώς είναι προστατευμένη, «θωρακισμένη» από τα χρήματα και το πρόγραμμα της Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες που είναι κρατικές, έχουν επίσης μικρότερη έκθεση στην αγορά».

«Άλλες είναι οι παράμετροι που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα» πρόσθεσε και εξήγησε:

Την ανάγκη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

"Η εμπιστοσύνη φεύγει με το άλογο και γυρνάει με τα πόδια"

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε παράλληλα την ανάγκη για επενδύσεις στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να γίνουν «επενδύσεις», αλλά χρειάζεται «εμπιστοσύνη», και η εμπιστοσύνη «φεύγει με το άλογο και γυρνάει με τα πόδια».

«Η πολιτική αστάθεια της περασμένης χρονιάς έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και αν δεν υπάρξει εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει και νέα ζημιά. Αν γίνει πολιτικό παιχνίδι θα υπάρξει οικονομικό κόστος» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη θέση μείωσης του πλεονάσματος στο 2% που διατύπωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «καλό είναι να μην ξανανοίγουμε τέτοια θέματα, καθώς έχουν συμφωνηθεί την επόμενη δεκαετία πλεονάσματα άνω του 3%. Αν το πρόγραμμα τηρηθεί ως το 2018 και η εμπιστοσύνη επιστρέψει, θα δούμε το θέμα σε άλλο πλαίσιο και μπορούμε να έχουμε νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα». Στο τέλος του 2018, επανέλαβε, «θα ξαναδούμε τη βιωσιμότητα του χρέους».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη θέση που εξέφρασε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία αυτά που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς είναι «λίγα», απάντησε ότι είναι «νωρίς» να πει το ΔΝΤ αν είναι λίγα ή πολλά. «Κάντε αυτό που συμφωνήσαμε. Αυτό είναι το μήνυμα», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι τώρα δεν είναι η ώρα των αλλαγών και των αναθεωρήσεων.

Υπερασπιζόμενος τις σοσιαλδημοκρατικές του πεποιθήσεις, όπως ο ίδιος είπε, τάχθηκε υπέρ της συλλογής πολλών φόρων από όλους και αν η Ελλάδα το καταφέρει, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη.

Για την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται το φθινόπωρο, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε «συμφωνώ απολύτως», προσθέτοντας ότι αρκεί το πρόγραμμα να είναι εντός τροχιάς, αποδίδοντας εμμέσως τις καθυστερήσεις της τελευταίας αξιολόγησης στον εκτροχιασμό του προγράμματος.

Μάλιστα για την επόμενη αξιολόγηση, είπε ότι δεν θέτει προτεραιότητες και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάνε όσο γίνεται ηπιότερα. Σημείωσε δε, ότι η υπάρχουσα συμφωνία για τα εργασιακά, είναι αρκούντως γενική ώστε να δίνει τα περιθώρια κινήσεων στην ελληνική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει αναθεωρήσεις. «Η κυβέρνηση έχει και τους εμπειρογνώμονες και την εμπειρία των διαπραγματεύσεων και ξέρει πώς θα το χειριστεί», τόνισε.

Στο ερώτημα αν το Brexit επιτάχυνε την ελληνική αξιολόγηση, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «έκανα αυτό που πίστευα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν απογοητεύτηκα, ούτε σκέφτηκα το ενδεχόμενο του Grexit».

Σε ερώτηση για τον Νάιτζελ Φάρατζ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε:

Αυτοί που υποσχέθηκαν ψηφίστε exit και θα σταματήσετε να πληρώνετε δεν είναι έντιμοι και δεν είπαν την αλήθεια. Είναι πολύ λυπηρό το αποτέλεσμα.

"Η συνεργασία με τον Βαρουφάκη ήταν πολύ κακή"

Στο γρήγορο γεύμα εργασίας που οι δημοσιογράφοι είχαν με τον πρόεδρο του Eurogroup, η συζήτηση έφτασε και στη σχέση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Ντάισελμπλουμ διαχώρισε τις προσωπικές από τις θεσμικές σχέσεις, τονίζοντας πάντως ότι η συνεργασία τότε ήταν πολύ κακή. «Από τότε έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα», είπε, και μίλησε για «έντιμη και εποικοδομητική συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση.

Ως «σοσιαλδημοκράτης» πολιτικός, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «θέλω να διατηρηθεί γι αυτό και πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», ώστε να δούμε και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Μάλιστα, σημείωσε ότι «στο Eurogroup συζητάμε πολύ τα εργασιακά θέματα και ειδικότερα, το tax wage, ενώ και η κατανομή των δημοσίων δαπανών είναι από τις «συζητήσεις κλειδιά» στην Ευρώπη».

Τέλος για την τραπεζική ένωση, είπε ότι ακολουθεί μεν έναν «οδικό χάρτη» που έχει αποφασιστεί, και εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση είπε: «εγώ θα ήθελα να πάει πιο γρήγορα, αλλά είναι πολιτικά δύσκολο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ