ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωριστές δηλώσεις θα υποβάλουν σύζυγοι με διαφορετική φορολογική κατοικία

Χωριστές δηλώσεις θα υποβάλουν σύζυγοι με διαφορετική φορολογική κατοικία

Τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία προβλέπει απόφαση που ελήφθη σε πιλοτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τα δεδομένα για την κοινή δήλωση συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία, ενώ φέρνει τα πάνω κάτω σε σχέση με τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Η σχετική απόφαση όχι μόνον καθιστά πιο ισχυρές τις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με άλλα κράτη, αλλά αναγνωρίζει το δικαίωμα κάποιου που δεν μπορεί να βρει δουλειά στην Ελλάδα να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό και να φορολογηθεί εκεί, ακόμη και εάν η οικογένειά του διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει Γερμανός υπήκοος κάτοικος εξωτερικού παντρεμένος με Ελληνίδα με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Χολαργού ο οποίος δεν δέχθηκε το αίτημα του Γερμανού φορολογούμενου να εκκαθαριστεί η κοινή δήλωση που υπέβαλε με την σύζυγό του, η οποία διαμένει στην Ελλάδα, χωρίς τα εισοδήματά που αυτός κερδίζει ως αρχιτέκτονας στη Γερμανία.

Ο εφοριακός είχε απαντήσει εγγράφως στον φορολογούμενο ότι ως έγγαμος υποχρεούται να υποβάλει κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014 με τη σύζυγό του, η οποία είναι δημόσιος λειτουργός, καθώς θεωρούνται αμφότεροι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και πρέπει να δηλώσουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα. Συνεπώς κατά τον προϊστάμενο της εφορίας η δήλωση εισοδήματος η οποία είχε υποβληθεί, είναι σύμφωνα με τον νόμο ελλιπής και θα πρέπει να προσκομισθεί συμπληρωματική δήλωση με τα εισοδήματά του ως αρχιτέκτονα στη Γερμανία καθώς και τον φόρο που έχει καταβάλει εκεί.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του απέρριψε το ισχυρισμό του προϊσταμένου της εφορίας και γνωμοδότησε ότι βάσει των γενικότερων κοινωνικών και ηθικών αντιλήψεων της εποχής, αλλά και ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των συζύγων, είναι νοητή η χωριστή κατοικία αυτών.

Επίσης ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που έγγαμο φυσικό πρόσωπο δεν είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι το ίδιο δεν έχει τη φορολογική κατοικία του σε αυτήν, δεν τίθεται εν πάση περιπτώσει ζήτημα υποβολής κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος με τον ή τη σύζυγο του αποκλειστικώς και μόνον επειδή ο ή η σύζυγος πληροί τα κριτήρια για να χαρακτηρισθεί φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και αυτό ανεξαρτήτως αν η υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης είναι ή όχι σύμφωνη με διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η απόφαση του εφοριακού ελήφθη απλώς κατ' επίκληση της κατοικίας της συζύγου και του τέκνου του Γερμανού φορολογουμένου, ήτοι στοιχείων που δεν είναι καθοριστικά και επαρκή για την τεκμηρίωση της ύπαρξης κατοικίας του προσφεύγοντος στην Ελλάδα, κατά το φορολογικό έτος 2014, χωρίς να συνεκτιμηθούν όλα τα νόμιμα κριτήρια νια την ύπαρξη κατοικίας στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει μόνον τη δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων σε συζύγους με διαφορετική φορολογική κατοικία, αλλά επιβάλει και την εναρμόνιση του Taxis, ώστε να δέχεται χωριστές δηλώσεις.

«Δεν ασκούν επιρροή -υπό την έννοια ότι δεν συνεπάγονται υποχρέωση υποβολής κοινής δήλωσης- περιορισμοί τυχόν ανακύπτοντες από τις τεχνικές ρυθμίσεις και δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος (μη πρόβλεψη στο εν λόγω σύστημα της δυνατότητας υποβολής δήλωσης από τον ένα μόνο σύζυγο, όταν ο άλλος δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας), διότι το σύστημα αυτό θα πρέπει αντιθέτως να προσαρμόζεται στους κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας και να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ορθής εφαρμογής της και όχι η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας να προσαρμόζεται στις δυνατότητες του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΓΓΔΕ: Υπό εξέταση η απόφαση

Το CNN Greece απευθύνθηκε σε συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, οι οποίοι ανέφεραν πως ακόμη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται υπό εξέταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΓΓΔΕ θέλει να εξακριβώσει εάν η απόφαση του ΣτΕ καταλαμβάνει μόνον τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδας- Γερμανίας ή έχει ευρύτερη έκταση.

Σε κάθε περίπτωση ανέφεραν πως εφόσον απαιτηθεί οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις για να υπάρξει εναρμόνιση της διοίκησης με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ