ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του ELA κατά 30 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

Μείωση του ELA κατά 30 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

Σε μείωση της έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) από τα 61,1 δισ. ευρώ στα 58,6 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, στις 6 Ιουλίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 58,6 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016.

Πριν ακριβώς ένας έτος το ανώτατο όριο του ELA που παρείχε στην Ελλάδα η ΕΚΤ ήταν στα 88,6 δισ. ευρώ, ήτοι σε 12μηνη βάση έχει μειωθεί κατά 30 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου του ELA αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα και σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η μεταστροφή της τραπεζικής χρηματοδότησης από τον ELA στην ΕΚΤ μετά την επαναφορά του waiver, μειώνει περαιτέρω την εξάρτηση των τραπεζών από τον έκτακτο δανεισμό, που επιβαρύνει την πιστωτική τους ποιότητα.

Το σημαντικότερο είναι πως οδηγεί σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες, καθώς το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 0,05% έναντι 1,55% από τον ELA. Το δυνητικό όφελος για τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών διαμορφώνεται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που θα στηρίξει τις προσπάθειές τους να επιστρέψουν σε κερδοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ