ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται δεύτερο ταμείο στήριξης για τις ιταλικές τράπεζες

Έρχεται δεύτερο ταμείο στήριξης για τις ιταλικές τράπεζες

Η Ιταλία ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία έως το τέλος του μήνα ένα δεύτερο ταμείο στήριξης τραπεζών, το Ατλάντε 2, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα.

Το πρώτο ταμείο, το Ατλάντε 1, ιδρύθηκε τον Απρίλιο με ιδιωτικά κεφάλαια. Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές και τώρα επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα διαθέσιμά του για να ανακουφίσει την Banca Monte dei Paschi di Siena SpA από 10 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων της.

Το δεύτερο ταμείο επιδιώκεται να λειτουργήσει πριν από το τέλος του μήνα, καθώς τα τεστ αντοχής των τραπεζών πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις 29 Ιουλίου. Στόχος είναι να προστεθούν 2 δισ. ευρώ επιπλέον για τη στήριξη των ιταλικών τραπεζών. Η κρατική Cassa Depositi e Prestiti αναμένεται να συνεισφέρει 400-500 εκατ. ευρώ στα κεφάλαιά του.

Η δημιουργία ταμείων διάσωσης είναι ο τρόπος που έχει βρει η Ιταλία για να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, το οποίο έχει λυγίσει από τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελευταίοι απαιτούν να πληρώνουν τις ζημιές οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι.

Πάντως, δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα προέλθουν τα κεφάλαια για το Ατλάντε 2, σε μια περιοδο που οι διεθνείς επενδυτές δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ένα ταμείο στήριξης ιταλικών τραπεζών, λόγω της αβεβαιότητας στις αγορές μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ