ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό όχι Μοσκοβισί για πλεονάσματα και διαχείριση του προγράμματος

Διπλό όχι Μοσκοβισί για πλεονάσματα και διαχείριση του προγράμματος
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στον «πάγο» έβαλε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί τόσο το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, όσο και το αίτημα για μικρότερη εμπλοκή των θεσμών στη «μικροδιαχείριση» του προγράμματος.

«Δεν πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια και να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στη κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην οποία οι δύο τους αντάλλαξαν διαφωνίες με ευγενικό μεν, ξεκάθαρο δε τρόπο.

Ο Επίτροπος αναγνώρισε πως οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης σε ασφαλιστικό, φορολογία και αποκρατικοποιήσεις ήταν δύσκολες. «Το μήνυμά μου είναι σαφές. Είναι ώρα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα και να ασχοληθεί με την κανονικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων», είπε ο Επίτροπος, τονίζοντας πως η Κομισιόν αναμένει πως η ανάπτυξη θα έλθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Αναφερθείς στις προτεραιότητες για την Ελλάδα είπε πως πρέπει να ενεργοποιηθεί τη νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και να προχωρήσει το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Στη βάση αυτή είπε πως πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να μειωθούν οι «φορολογικές διακρίσεις».

Ο ίδιος παρέπεμψε για το φθινόπωρο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ξεκαθάρισε πως για να γίνουν αυτά τα νήματα θα πρέπει να έχουν πρώτα διευθετηθεί τα προαπαιτούμενα για την υπό- δόση των 2,8 δισ. ευρώ και η δεύτερη αξιολόγηση που αφορά στις αλλαγές στα εργασιακά.

Ερωτηθείς για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 και ειδικά για το ελληνικό αίτημα τα πρωτογενή πλεονάσματα να είναι χαμηλότερα του 3,5% το ΑΕΠ μετά το 2018 ο Επίτροπος δεν άφησε περιθώρια διαπραγμάτευσης. «Είχαμε τη συζήτηση αυτή και επιβεβαιώσαμε προ λίγων εβδομάδων τους στόχους του προγράμματος. Δεν προτείνω να ξανανοίξουμε το θέμα», είπε.

Τόσο ο Επίτροπος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ξεκαθάρισαν εάν τελικά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα κατατεθεί αφού πρώτα κλείσει η συζήτηση για το χρέος. «Θα το καταθέσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι», απάντησε σε ερώτηση του CNN Greece ο κ. Τσακαλώτος.

Πάντως, από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν στάθηκε με σταυρωμένα τα χέρια. Ενώπιων των δημοσιογράφων είπε πως «υπάρχει αντίφαση οι θεσμοί να απαιτούν να έχουν ακόμα και τη μικροδιαχείριση του προγράμματος και, από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η αντίφαση αυτή επισημάνθηκε και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Ευρωπαίο Επίτροπο και πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην κατάθεση έξι-επτά σημαντικών νομοσχεδίων που να φέρουν τη σφραγίδα της και δεν θα είναι υπό τον περιορισμό των θεσμών.

Ακόμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να αποκτήσουν προοπτική οι πολίτες. «Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το θέμα του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της να υπάρξουν γρήγορα θετικές εξελίξεις», ανέφερε και προσέθεσε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και πως το βασικό είναι να υπάρξει προοπτική για αυτούς. «Υπάρχουν υφεσιακά μετρά που προκαλούν προβλήματα. Χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Τσακαλώτος αρκέστηκε να πει ότι αντηλλάγησαν απόψεις, ενώ ο Επίτροπος Μοσκοβισί αρκέσθηκε να πει πως «η ιδέα δεν είναι να μειωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να υπάρξει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ