ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τροχιοδεικτικά» ΔΝΤ για την Ελλάδα με νέα έκθεση

«Τροχιοδεικτικά» ΔΝΤ για την Ελλάδα με νέα έκθεση
Η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου IMF

Απολογιστική έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του (Article IV consultation) θα συντάξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά από επαφές που θα έχει εντός του Σεπτεμβρίου με την ελληνική κυβέρνηση, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, τις τραπεζικές διοικήσεις και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα με σκοπό την επισκόπηση της πορείας των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον νέο επικεφαλής του Γραφείου του Ταμείου στην Αθήνα Ντένις Μπότμαν θα παραμείνουν στην Αθήνα για τη διαβούλευση της έκθεσης του άρθρου 4, η οποία θα κάνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπό την οπτική του ΔΝΤ εστιάζοντας και σε θέματα που δεν θίγουν οι τακτικές αξιολογήσεις των θεσμών.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που είχε καταρτισθεί η έκθεση του άρθρου 4 ήταν το Μάιο του 2013, δηλαδή πριν από 3 και πλέον έτη.

Όταν στις 30 Ιουνίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρρι Ράις είχε ρωτηθεί για τη σχετική καθυστέρηση είχε αφενός ξεκαθαρίσει πως η κατάρτιση της σχετικής έκθεσης σε ετήσια βάση δεν είναι δεσμευτική και είχε προσθέσει πως στόχος της διαβούλευσης του άρθρου 4 είναι το Ταμείο να έχει «ενεργό διαβούλευση» με το κράτος μέλος με πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ούτω καθεξής. «Φυσικά, αυτό έχει συμβεί με την Ελλάδα. Είχαμε και έχουμε αρκετά ενεργές διαβουλεύσεις», είχε τονίσει σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα του ΔΝΤ θα εμπεριέχει πιθανώς ευρήματα που θα χρησιμοποιηθούν στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει το Ταμείο στα τέλη του έτους. Ιδιαίτερη σημασία έχει το εάν το ΔΝΤ θα διαφοροποιηθεί εκ νέου για πτυχές του ελληνικού προγράμματος όπως το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ