ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γονάτισε» η ισπανική αγορά κατοικίας λόγω Brexit

«Γονάτισε» η ισπανική αγορά κατοικίας λόγω Brexit

Διπλό πλήγμα έχει δεχτεί, όπως όλα δείχνουν, η αγορά ακινήτων της Ισπανίας που προσπαθούσε να ανακάμψει μετά το κραχ τιμών του 2008 και την κρίση χρέους που ακολούθησε.

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει φρένο στα σχέδια πολλών Βρετανών να αγοράσουν σπίτια στην Ισπανία. Παράλληλα η αδυναμία των ισπανικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση εδώ και εννέα μήνες αποτελεί ακόμη μια τροχοπέδη για την αγορά αφού η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις έχει παγώσει πολλές αγοραπωλησίες.

Οι Βρετανοί παραδοσιακά κάνουν τις περισσότερες αγορές ακινήτων στην Ισπανία από όλους τους ξένους υπηκόους. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 αγόρασαν το 20% όλων των κατοικιών που απέκτησαν οι ξένοι στη χώρα εκείνη τη χρονιά. Από τις 23 Ιουνίου όμως που η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit και η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ βούλιαξε, η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Μέχρι τώρα η μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση έχει καταγραφεί στις πιο ακριβές κατοικίες, τα σπίτια πολυτελείας με τιμές που φτάνουν ή ξεπερνούν ακόμη και το ένα εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερη είναι η μείωση στη ζήτηση για πιο φθηνά διαμερίσματα και σπίτια. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βαρκελώνη, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, το μέσο κόστος των διαμερισμάτων που αγοράζουν Βρετανοί διαμορφώνεται στο ένα εκατ. ευρώ. Τώρα όμως πολλοί υποψήφιοι αγοραστές υπαναχωρούν περιμένοντας τις εξελίξεις.

Αυτό έχει εμποδίσει την ανάκαμψη τιμών που επιχειρείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές των ακινήτων-φιλέτων σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια, εξακολουθούν όμως να βρίσκονται τουλάχιστον 30% πιο χαμηλά από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, παρότι η οικονομία της Ισπανίας παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο έχει αρχίσει να εμποδίζει όλο και περισσότερους ισπανούς να αγοράσουν κι αυτοί το σπίτι των ονείρων τους. Και σε αυτή την περίπτωση περισσότερο έχουν επηρεαστεί οι πιο ακριβές κατοικίες, κυρίως επειδή οι Ισπανοί φοβούνται ότι όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση θα επιβληθούν επιπλέον υψηλότεροι φόροι στις κατοικίες αυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ