ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια για «πλαστικό χρήμα» και αδήλωτα εισοδήματα

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια για «πλαστικό χρήμα» και αδήλωτα εισοδήματα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Προ των πυλών της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για την χρήση του «πλαστικού χρήματος», των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για την οριστικοποίηση των διατάξεων των θεσμών πλησιάζουν προς το τέλος και τα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου και θα ψηφιστούν το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να εφαρμοστούν το συντομότερο.

Αφορολόγητο μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρος 22% σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά και καθιέρωση ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις, είναι κάποιες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το "πλαστικό χρήμα".

Ακατάσχετο το 80% στις εισπράξεις των επιχειρήσεων

Αυτή η διάταξη παραμένει σε εκκρεμότητα, με τη διαπραγμάτευση τώρα να εστιάζεται στην καθιέρωση ενός τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος δεν θα προστατεύεται στο σύνολό του από κατασχέσεις για οφειλές, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό που ενδεχομένως να φτάσει και το 80%. Το ποσοστό του λογαριασμού που δεν θα κατάσχεται θα χρησιμοποιείται από τον επιχειρηματία ή τον επαγγελματία αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της επιχείρησης. Η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να κατάσχουν το υπόλοιπο 20% των χρημάτων που θα βρίσκονται στον λογαριασμό.

Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα

Η έκπτωση φόρου που θα οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Παράλληλα, οι πληρωμές που θα γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο θα πρέπει να είναι και το ποσοστό των πληρωμών που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πληρώθηκαν με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.

Πέναλτι φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Ειδικό καθεστώς για υπερηλίκους και «άγονη γραμμή»

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 75 ετών, αλλά και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Όμως οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα γλιτώσουν από την συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Υποχρεωτικό POS για όλες τις συναλλαγές

Σταδιακά, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες κι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν εντός ορισμένης προθεσμίας και ανά κατηγορίες που θα προκύπτουν από τους κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα. Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πρόστιμα.

Οικειοθελής αποκάλυψη κρυφών κεφαλαίων

Τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φυγαδευμένα στο εξωτερικό ή κρυμμένα στο εσωτερικό, δίνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αποκάλυψη κρυφών κεφαλαίων.

Οι φορολογούμενοι που έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, θα έχουν τη δυνατότητα να φανερώσουν τα ποσά αυτά στις ελληνικές φορολογικές αρχές με εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και να πληρώσουν επί των ποσών αυτών φόρο εισοδήματος με βάση την φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο τα κεφάλαια αυτά απεκρύβησαν από την εφορία και «φυγαδεύτηκαν».

Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τις αναλογούσες σ' αυτόν προσαυξήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες» καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ