ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ κοντά στην έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα;

Το ΔΝΤ κοντά στην έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα;

Τη διελκυστίνδα ΔΝΤΓερμανίας για την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αναδεικνύουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, διαμορφώνοντας κλίμα λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας σε συνομιλητές του στην Ουάσινγκτον τόνισε πως άπτεται της Γερμανίας να ξεκαθαρίσει το εάν θέλει ή όχι να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα. Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι», φέρεται να ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πηγές δίνουν ελάχιστες πιθανότητες το ΔΝΤ να επιστρέψει στην χρηματοδότηση της Ελλάδος κάτι που βάσει της συμφωνίας θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι το τέλος του 2016.

Λίγες ημέρες πριν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, Ευρωπαίος αξιωματούχος, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ σημειώνει στον ελληνικό σταθμό πως είτε θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Μέρκελ είτε θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Real News Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου ενημέρωσαν πρόσφατα τα ανώτατα κλιμάκια του ΔΝΤ για τις χαμηλές προσδοκίες τους σε ότι αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο φέρονται να ανέφεραν ότι δεν συμμερίζονται τα σενάρια της Κομισιόν και την υπεραισιοδοξία των Ευρωπαίων εταίρων, όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ