ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα πρωτογενή πλεονάσματα το βάρος της διαπραγμάτευσης

Στα πρωτογενή πλεονάσματα το βάρος της διαπραγμάτευσης
IMF

Την προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος σε ρεαλιστικές βάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις αντοχές της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος ζητά από την Ελλάδα και την Ευρωζώνη το ΔΝΤ.

Στο περιθώριο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στελέχη του Ταμείου ξεκαθαρίζουν σε όλους του τόνους πως με πολιτικές που δεν χαρακτηρίζονται από πραγματισμό, όπως για παράδειγμα τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα, το ελληνικό πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ πως «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» και πως οι αποφάσεις για το χρέος «δεν θα πρέπει να συναρτώνται της πολιτικής».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εφαρμόζονται «αποσπασματικές» πολιτικές που δεν είναι βιώσιμες και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της Ελλάδος.

Στη βάση αυτή ζητά να υπάρξει ένα σχέδιο που θα προβλέπει μια σταδιακή και ομαλή δημοσιονομική μετάβαση στους στόχους που θα τεθούν για το χρέος, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί μικροπολιτικές επιδιώξεις και θα βασίζεται σε αυστηρές και ρεαλιστικές παραδοχές.

Στη βάση αυτή το ΔΝΤ εμφανίζεται να θεωρεί πως πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% -2% του ΑΕΠ είναι ρεαλιστικά για την Ελλάδα και την κατάσταση της οικονομίας της και προσφέρονται ως σενάριο βάσης για την άσκηση βιωσιμότητας του χρέους.

Το Ταμείο θεωρεί πως η συνέχιση της λιτότητας απλά θα τροφοδοτήσει νέες πολιτικές κρίσεις και θα κλονίσει την εμπιστοσύνη. Η δε επιδείνωση του κλίματος θα οδηγήσει σε αδυναμία διατήρησης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και θα έχει εκ νέου μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Στη βάση αυτή το ΔΝΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα με έκθεση που θα δώσει στη δημοσιότητα την πάγια θέση του, πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι εφικτή μεσοπρόθεσμα.

Αλλά καις τις επαφές που θα έχει η ηγεσία του Ταμείου με την ηγεσία της ζώνης του ευρώ κα το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ξεκαθαριστεί πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους περνά μέσα από τη μείωση των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να καταγράψει πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, αργά η γρήγορα το πρόγραμμα προσαρμογής θα υποσκαφτεί εκ των έσω , καθώς η λιτότητα διαρκείας θα φέρει νέο γύρω κοινωνικών αντιδράσεων και θα αναδείξει νέους λαϊκιστές ηγέτες», ανέφερε στο CNN Greece πηγή από την Ουάσιγκτον που παρακολουθεί στενά το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και για το λόγο αυτό καθυστερεί και την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, στο οποίο θα καταγράφονται οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ