ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμιά φορολογική οφειλή από πώληση μετοχών με ζημία

Καμιά φορολογική οφειλή από πώληση μετοχών με ζημία

Στην απόφαση ότι δεν γεννάται φορολογική οφειλή σε περίπτωση που έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 πουλήθηκαν με ζημία μετοχές ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριων Αθηνών, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε στην εν λόγω υπόθεση προσφυγή τράπεζας, η οποία ζητούσε την ακύρωση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε αρχικά απορριφθεί η προσφυγή της για την επιβολή φόρου ύψους 250.000 ευρώ και πρόσθετου φόρου ποσού 55.000 ευρώ από την πώληση μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχών ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας. Τα εν λόγω ποσά είχαν προκύψει βάσει φύλλου ελέγχου φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 του Προϊσταμένου του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, από την πώληση των μετοχών προέκυψε ζημία και δεν αναγνωρίστηκε προς συμψηφισμό ο φόρος ύψους 250.000 ευρώ που κατέβαλε η προσφεύγουσα ανώνυμη τραπεζική εταιρία για την μεταβίβαση αυτή, ενόψει του ότι για το παραπάνω ποσό δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός. Στη συνέχεια, με την αναιρεσιβαλλόμενη απόφασή του, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τους λόγους προσφυγής ως αβάσιμους.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι υπόκειται σε φόρο εισοδήματος η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλών τις μετοχές από τη μεταβίβαση αυτή, ενόψει της υπεραξίας τους. Συνεπώς, η επιβολή φόρου εισοδήματος προϋποθέτει κερδοφόρα πώληση (έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 οπότε ίσχυε ο παλαιός ΚΦΕ), είναι δε διάφορο το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και φορολόγησης της σχετικής περιουσιακής προσαύξησης.

Τούτων έπεται ότι, αν η πώληση τέτοιων μετοχών είναι ζημιογόνα για τον πωλητή, δεν γεννάται φορολογική οφειλή, ο δε καταβληθείς φόρος πρέπει είτε να επιστραφεί στον πωλητή είτε να συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος που αυτός τυχόν οφείλει για την ίδια χρήση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ